Hlavní obsah

Cítíme smutek a hněv. Bartoš přiznal chyby

Jiří Mach, Právo, ČTK, Jiří Mach

Vedení Pirátů přijímá zodpovědnost za ztrátu mandátů ve Sněmovně. Členské základně to na internetovém stranickém fóru sdělil předseda Ivan Bartoš. O dalším postupu a podobě strany podle něj bude v lednu rozhodovat celostátní fórum.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ivan Bartoš a mluvčí strany Karolína Sadílková ve volebním štábu.

Článek

Někteří členové poté, co Piráti po volbách získali pouze čtyři poslanecké mandáty, vyzvali Bartoše k rezignaci, drtivá většina hlasujících v anketě je ale proti. Pro byla například senátorka za Piráty Adéla Šípová.

Celkový výsledek je pod společnými cíli koalice, připustil Bartoš ve vzkazu členům. „Bohužel pouhé čtyři mandáty pro Piráty, což je pro nás všechny ohromná rána. Toto nikdo z nás nečekal. Vedení strany za tuto ztrátu přijímá plnou odpovědnost a všechny nás to hluboce mrzí. Ale rozhodně se jako strana nevzdáváme!“ napsal.

„Samozřejmě teď cítíme smutek a hněv ze ztráty 18 mandátů, tedy řady skvělých lidí, které jsme ztratili. Lidí a jejich asistentů, kteří dodávali kvalitní a poctivou opoziční práci čtyři roky i v těch nejtěžších chvílích a díky nimž jsme rostli ve volbách do komunálu, Evropského parlamentu i krajských,“ dodal.

Piráti na fóru hlasují o odvolání Bartoše. Teď jsme koulí u nohy STAN, tvrdí někteří

Parlamentní volby

Ztrátu přisuzuje i tomu, že premiér Andrej Babiš (ANO) i SPD podle něj dali maximum energie do poškození pirátů.

„Kromě dezinformací, se kterými jsme si úplně nezvládli poradit a které se promítly do vykroužkování, byly dalším faktorem kroužkovací kampaně (které mimo jiné přicházely často zvenčí) a chyby ve strategii a kreativním vedení kampaně. Také nepomohlo roztříštění odpovědnosti do struktury mnoha různých orgánů,“ napsal Bartoš.

Kroužkoval každý pátý

Je podle něj potřeba udělat změny ve fungování pirátů, lépe stanovovat priority a řešit věci, které strana podcenila.

Piráti jsou v šoku. Výměna Bartoše jim ale neprospěje, míní politolog

Parlamentní volby

„Na lednovém celostátním fóru pak budeme rozhodovat o dalším postupu a podobě strany. Držme se prosím hlavně našich společných hodnot a buďme tu pro sebe navzájem,“ uzavřel Bartoš.

V pondělí uvedl, že většina jejich voličů byla se společnou kandidátkou se STAN spokojena. Těch, kteří kroužkovali kandidáty STAN na úkor Pirátů, bylo výrazně méně. Stačilo to však na to, aby STAN nyní měli 33 poslanců a Piráti jen čtyři.

Koalice skončila se ziskem 15,62 procenta třetí za vítězným seskupením Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a druhým hnutím ANO.

Bartoš: Většina voličů byla s koalicí Pirátů a STAN spokojená

Parlamentní volby

„Dostali jsme celkem 840 tisíc hlasů. Ukázalo se, že asi pětina voličů kroužkovala. Z toho vznikl ten nepoměr pirátských poslanců a STAN. To znamená, že naprostá většina voličů byla spokojená jak s tou koaliční spoluprací, tak s tím programem,“ řekl Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám