Hlavní obsah

Školský zákon čeká novelizace

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do konce funkčního období vlády, tedy do roku 2010, zamýšlí MŠMT připravit ještě jednu novelizaci školského zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání. Novela bude zaměřena především na financování regionálního školství.

Foto: Michaela Říhová, Právo

České školství by se mělo ve funkčním období současné vlády dočkat další podstatné novelizace školského zákona.

Článek

Novela by si měla poradit se zatím nedořešenými složitými tématy. Kromě finančních a organizačních záležitostí bude obsahovat i témata pedagogická.

Nejvýznamnější záměry zamýšlené novelizace lze rozdělit do několika tématických skupin. Nejpodstatnější změny se týkají financování regionálního školství a dalších témat ekonomického zaměření. Druhá skupina obsahuje především změny obecně pedagogických ustanovení, jako například povolování výuky v cizích jazycích, zpřesnění práv a povinností žáků, zjednodušení příjímání dětí do mateřských škol po dobu školních prázdnin a dalších záležitostí spojených nejen s povinnou školní docházkou.

Poslední skupina témat se týká řízení školství, výkonu státní správy ve školách a školských zařízeních, správních činnostech a podobně.

Témata vzešla z diskuze

Navržená témata jsou výsledkem dosavadních diskusí ministerstva školství se zástupci pedagogické veřejnosti, zřizovatelů škol a sociálních partnerů MŠMT na různých úrovních jednání a komunikace na diskusních fórech. Navrhované změny ale nejsou konečné, do 20. října 2008 je možné se k navrhované novele vyjádřit.

Návrh novely je k dispozici zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám