Hlavní obsah

Firmám chybějí tisíce středoškoláků technického zaměření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské firmy postrádají tisíce středoškoláků technického zaměření, což ohrožuje jejich fungování a konkurenceschopnost. Vyplývá to z analýzy středního odborného vzdělávání a poptávky firem po středoškolácích, kterou si ve 14 krajích nechal vypracovat Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Miloš Rathouský z SP ve středu novinářům řekl, že v regionech panuje vyšší poptávka po vyučených než po maturantech, přičemž nedostatkoví jsou zejména absolventi učebních oborů zaměřených na strojírenství, stavebnictví, dopravu a spoje.

Naopak víc absolventů než firmy požadují, vychází z maturitních oborů se specializací na podnikání a gastronomii.

„Technická vzdělanost a školství je největší problém schopnosti průmyslu udržet v budoucnu tempo HDP a udržet svoji konkurenceschopnost," komentoval výsledky analýzy prezident SP Jaroslav Hanák.

SP se proto podle něj bude snažit prosadit změnu modelu financování technického školství, včetně legislativních výhod pro firmy či posílení dotací z fondů EU ve prospěch technického školství.

Krajské samosprávy by také měly optimalizovat oborovou strukturu středních škol podle výhledu poptávky zaměstnavatelů. O návrzích chce SP jednat s ministrem školství Petrem Fialou.

Reklama

Výběr článků

Načítám