Hlavní obsah

Nové muzeum v Praze připomene život a dílo vědce Keplera

Novinky, Jan Zelený, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již od příštího týdne bude pro zájemce o astronomii a historii v Praze otevřeno Keplerovo muzeum. Provozovatelé muzea z České astronomické společnosti chtějí návštěvníkům z řad žáků, studentů, zahraničních turistů i široké veřejnosti přiblížit především život, dílo a osobnost Johanna Keplera.

Článek

Muzeum se nachází v prostorách domu v Karlově ulici, kde Johanes Kepler strávil posledních 5 let pražského pobytu a připravil k vydání významný spis Astronomia nova. Muzeum vzniká symbolicky v Mezinárodním roce astronomie 2009.

V muzeu čekají na návštěvníky poutavé informační panely a několik displejů s ojedinělými animacemi, například záznamem reálného růstu sněhové vločky. Několik překvapení je připraveno i pro děti. Popisy expozice jsou připraveny ve dvou jazycích - češtině a angličtině.

Pořadatelé expozice chtějí návštěvníky upoutat již samotnou podobu vstupenky do muzea. Na vstupence se nachází astronomický ciferník pražského orloje, na kterém bude znázorněn přesný okamžik vstupu do muzea, a to i po staročeském a babylonském způsobu. Nebude chybět ani hvězdný čas. Druhá strana vstupenky je potištěna částí renesanční mapy hvězdné oblohy. Celou mapu lze poskládat z 12 vstupenek.

Ke slavnostnímu otevření Keplerova muzea dojde v úterý 25. srpna ve 20:00. Návštěvníky z řad veřejnosti uvítá muzeum o den později. Keplerovo muzeum bude otevřeno s výjimkou pondělí denně od 10 do 18 hodin. Více informací o muzeu naleznete na webových stránkách www.keplerovomuzeum.cz.

Muzea a pamětní místa věnovaná osobnosti Johanna Keplera nalezneme i v dalších městech, s nimiž astronom a matematik žijící v 16. a 17. století spojil svůj život. Jde o německý Weil der Stadt (nedaleko Stuttgartu), rakouský Štýrský Hradec a německé Řezno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám