Hlavní obsah

Národní technická knihovna přestěhována do Dejvic

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brány Klementina se za Národní technickou knihovnou (NTK) naposledy zavřely v pátek 31. července krátce po deváté hodině dopolední ve chvíli, kdy odjel poslední stěhovací vůz.

Článek

Stěhování do nové budovy NTK v Dejvicích probíhalo od 18. května 2009 z pronájmu u NK ČR v Klementinu a také z detašovaného skladu ve Lhotě u Dolních Břežan. V Dejvicích tedy bude možné najít knihovní fondy z obou budov sloučených stěhováním, historický fond a mapy, techniku (reprografie, výpočetní technika apod.), jednotlivé agendy zaměstnanců a částečně vybavení kanceláří.

V nové budově veřejnost nalezne nejen knihovní fondy bývalé Státní technické knihovny, ale také část fondů knihoven Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické.

Stěhování bylo rychlejší, než se plánovalo

Celé stěhování skončilo o měsíc dříve, než se plánovalo, především díky velkému nasazení lidí i techniky. „Stěhování proběhlo v době výrazně kratší, než předpokládala smlouva, díky velmi dobré přípravě průběhu stěhování, využití speciální a výkonné stěhovací techniky stěhovací firmy a velmi dobré vzájemné spolupráci,“ zhodnotil stěhování tiskový mluvčí Národní technické knihovny Pavel Procházka.

Náklady se pohybují okolo pěti miliónů

Během prvního měsíce byl přestěhován knihovní fond z depozitního skladu ve Lhotě, poté se stěhování zaměřilo na Klementinum a 7. července proběhlo stěhování historického fondu z Klementina (vzácné tisky a mapy), dále se přestěhovaly časopisy a knihy, technika a vybavení kanceláří z Klementina. Celkem bylo v průběhu prací přestěhováno 55,5 tuny knižních a jiných materiálů, které odvezlo 240 stěhovacích vozidel.

Cena stěhování byla vyčíslena na 4 985 717 korun, další, výrazně nižší náklady představuje například demontáž a montáž reprografické techniky nebo tzv. VPN tunel. Ten elektronicky propojí Klementinum a Dejvice sítí LAN.

Nová knihovna nabídne vysoký komfort

NTK nabídne svým uživatelům vysoký komfort, jako jsou individuální i týmové studovny, kavárnu, 300 parkovacích míst pro automobily v podzemních garážích a 200 stání pro kola. Nebude chybět více než 1 200 studijních míst a 300 míst relaxačních, WiFi v celém objektu, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna s provozem mimo standardní otevírací hodiny a možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih.

Národní technická knihovna

- dříve Státní technická knihovna

- sídlila v prostorách Klementina pronajatých od Národní knihovny ČR

- obsahuje převážně technickou a odbornou literaturu z různých oborů

- knižní fond činí v současnosti přes 1,2 miliónu svazků

-  www.stk.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám