Hlavní obsah

Štefánikova hvězdárna oslaví výročí přistání na Měsíci

Novinky, Helena Odstrčilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke 40. výročí přistání člověka na Měsíci pořádá Štefánikova hvězdárna speciální výstavu s řadou zajímavých exponátů. Výstava byla otevřena 21. července a navštívit ji můžete do 23. srpna 2009.

Foto: Reuters

Stopa člověka na měsíci. Tuto zanechal Edwin "Buzz" Aldrin.

Článek

Návštěvníci výstavy mohou shlédnout mnoho unikátních exponátů, jako jsou například vzorky vzácných měsíčních meteoritů, přičemž jeden z vystavovaných meteoritů patří k typu, který se na celém světě vyskytuje v pouhých deseti exemplářích.

Dále návštěvníci mohou vidět model rakety Saturn V, která na cestu k Měsíci vynesla kosmické lodi Apollo, a model otisku boty, který na povrchu Měsíce zanechal Neil Armstrong, první člověk na Měsíci.

V neposlední řadě je součástí expozice vzorek měsíční horniny dopravený na Zemi posádkou lodi Apollo 11. Jedná se o jediný vzorek, který je v České republice k dispozici.

Na výstavě je i česká vlaječka

Zmíněný vzácný vzorek daroval tehdejší Československé socialistické republice prezident Spojených států Richard Nixon a Hvězdárně a planetáriu hl. m. Prahy jej na výstavu zapůjčil Vojenský historický ústav, kde je jinak vzorek deponován.

Součástí výstavy je také česká vlaječka, která byla spolu s prvními lidmi dovezena na povrch Měsíce a zpět.

Doplňkem výstavy je každý den od 16 hodin uváděný pořad „Měsíc – sen a skutečnost“, v období od 28. 7. do 6. 8. je do programu zařazeno i pozorování Měsíce dalekohledy hvězdárny.

Kam za Štefánikovou hvězdárnou?

Štefánikova hvězdárna (www.observatory.cz) stojí v petřínských sadech u Hladové zdi, vybudované v době panování Karla IV. Jedná se o kulturní a odborné zařízení zaměřené především na popularizaci astronomie a příbuzných přírodních věd.

Tím nejzajímavějším, co hvězdárna může nabídnout, jsou veřejná pozorování denní i noční oblohy, probíhající za jasného počasí po celý rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám