Hlavní obsah

Proběhlo hodnocení dopadů koordinace Evropského výzkumu (EUFORDIA)

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvoudenní mezinárodní konference Hodnocení dopadů koordinace Evropského výzkumu (EUFORDIA) proběhla ve dnech 24. – 25. února 2009 v pražském Kongresovém centru. Tématem konference, organizované v rámci českého předsednictví EU, byl celosvětově největší program mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji.

Článek

Konference, která se zabývala otázkami hodnocení přínosu 6. rámcového programu pro celou Evropskou Unii, měla za cíl přispět k současně probíhající evropské debatě o hodnocení národních a evropských dopadů rámcových programů výzkumu a vývoje. Současně by její výsledky a závěry měly přinést nové impulsy ke skutečnému hodnocení výsledků rámcových programů a jejich vlivu na konkurenceschopnost Evropy.

Akce se účastnili zástupci ministerstev, experti národních a mezinárodních grantových agentur a programů VaV (výzkum a vývoj), analytici politiky VaV, národní zástupci v CREST, členové Programových výborů a národní kontaktní body pro rámcové programy i další zájemci o politiku VaV.

Závěry konference si lze (v anglickém jazyce) přečíst na stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (www.msmt.cz), kde naleznete také zprávu o hodnocení 6. rámcového programu, která byla na konferenci EUFORDIA  předložena. V závěru této zprávy, kterou vypracovala expertní skupina jmenovaná Evropskou komisí, se konstatuje, že je potřeba změnit celou kulturu hodnocení programů výzkumu a vývoje. Závěry zprávy nalezly u účastníků konference podporu.

6. rámcový program (6.RP) je celosvětově největším programem mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji. Probíhal v letech 2002 – 2006, disponoval rozpočtem cca 19 miliard € a měl nejen velmi bohatou tematickou strukturu (např. výzkum v oblasti věd o živé přírodě, informační technologie, nanotechnologie,…), ale i bohatou strukturu různých typů projektů. V rámci tohoto komplexního programu české týmy při řešení projektů spolupracovaly s více než 14 000 týmy z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám