Hlavní obsah

Na tvorbě zákona o terciárním vzdělávání se budou podílet i zástupci VŠ

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr školství Ondřej Liška seznámil veřejnost s průběhem prací na zákonu o terciárním vzdělávání. Smyslem sdělení bylo zejména upozornit na to, že na přípravě zákona se budou podílet zástupci vysokých škol. Ministerstvo tak patrně reaguje na kritiku, která k němu z vysokých škol v souvislosti s reformou terciárního sektoru směřuje.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministerstvo školství připravuje zákon o terciárním vzdělávání a avizuje spolupráci s vysokými školami. Někteří zástupci VŠ však stále pochybují.

Článek

Dle ministra Lišky se na tvorbě věcného záměru zákona se podílí zástupci jednotlivých vysokých škol a diskuzí o podobě zákona se kromě zástupců vysokých škol zúčastnil i mediálně populární Jan Švejnar, který působí na University of Michigan. „Opakovaně jsem deklaroval, že reformu terciárního vzdělávání musí vzít za své i vysoké školy,"  řekl ministr Ondřej Liška.

Příprava reformy vyvolala ostrou konfrontaci

Ministr k zákonu podotýká, že aktivní spolupráce při tvorbě věcného záměru zákona je výhodnější i pro ty, kteří nesouhlasili s Bílou knihou terciárního vzdělávání. „Způsob komunikace pomocí výzev a petic svědčí o tom, že příprava reformy vyvolala širokou debatu o úloze vysokých škol ve společnosti. Cíl této debaty vidím v odstranění těchto nedorozumění a v nalezení dohody. O tom, že ji nalezneme, nepochybuji," uvedl k problematice Liška.

Slova ministra jsou však rozporu s tzv. Hradeckým prohlášením, které vzešlo ze sněmu zástupců akademických senátů humanitně zaměřených fakult počátkem února letošního rok. Část akademické veřejnosti v něm vyjadřuje svoji nespokojenost s průběhem přípravy rámcových dokumentů týkajících se reformy vysokého školství terciárního vzdělávání a proces jejich přípravy hodnotí jako nedemokratický.

Zákon má vláda projednávat v červenci

„Samotnou Bílou knihu terciárního vzdělávání považujeme za nedostatečný a nebezpečný materiál pro kvalitu vysokého školství, ohrožující jeho demokratický charakter a nezastupitelnou funkci pro společnost. V této podobě ji pokládáme za nepřijatelné východisko pro tvorbu nové zákonné úpravy,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení. Souačasně signatáři pochybují o skutečných záměrech ministerstva školství, které má podle jejich zpráv věcný záměr zákona o terciárním vzdělávání již rozpracován. "Je nasnadě otázka, kdy a kde se tedy má konat otevřená diskuse se zástupci akademických obcí, o které stále pan ministr hovoří," říká Pavlína Springerová, předsedkyně Akademického senátu Filozofické fakulty UHK v Hradci Králové. 

Ministr školství se signatáři Hradeckého prohlášení doposud nekomunikoval, v příštím týdnu by se měl sejít se zástupci akademického senátu Filozofické fakulty UK v Praze. Zákon má být již v červenci letošního roku předložen vládě ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám