Hlavní obsah

Soukromé VŠ přijímají studenty i v září

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se někdo rozmyslel až nyní a chtěl by začít studovat ještě v roce 2008, vybírat bude moci převážně jen z nabídky soukromých vysokých škol. Na začátku září má totiž většina veřejných VŠ již dávno přijímací řízení do všech oborů uzavřeno a přijatí uchazeči jsou zapsáni do studia.

Článek

„Na některých soukromých školách je ale situace jiná. Často ještě pořádají dny otevřených dveří a vrcholí reklamní kampaně lákající studenty tu na stipendia, tu na lukrativní obory,“ řekl Právu Bohumil Kartous ze společnosti Scio.

Nenáročné přijímačky

V přijímacích řízeních na soukromých VŠ, jestliže se vůbec konají, je odmítnuto průměrně pouze 6 procent uchazečů. „Jedinou školou, na níž se uchází o studium více adeptů, než je schopna přijmout, je přitom Vysoká škola Škoda Auto,“ dodal Kartous.

Nároky soukromých VŠ během přijímaček tedy nemohou být vysoké, což jejich zástupci odůvodňují tím, že posluchači, kteří nestačí, odpadnou během studia.

Poněkud nejasné ale je, zda se postavení studentů - klientů v kvalitě studia neodráží tím, že jsou studijní nedostatky tolerovány.

Absolventi jso vizitkou školy

„Zde se soukromé školy brání argumentem, že jejich absolventi jsou zároveň jejich vizitkou a že si nemohou záměrně budovat špatnou pověst,“ vysvětluje Kartous. To se nedá vzhledem ke krátkodobému vývoji škol na trhu ani potvrdit, ani vyvrátit.

Uchazečům tak nezbývá, než se pokusit získat o školách co nejvíce informací nejen z oficiálních míst, ale i na základě zkušeností studentů, případně učitelů.

„Při výběru školy se vždy zajímejte, kolik má ve svém sboru profesorů a docentů, jakou vykazuje publikační činnost, jak je vybavena knihovna a počítačová učebna, zda nabízí studia v zahraničí a kde se uplatňují absolventi,“ radí poradkyně Ivana Eliášková z Národního ústavu odborného vzdělávání.

Nabídka se řídí poptávkou trhu

Naprostá většina soukromých VŠ poskytuje vzdělání v ekonomické a veřejnosprávní sféře. To proto, že v oblasti služeb a administrativy stále narůstá objem možností uplatnění, pro které je bakalářské studium odpovídající kvalifikací.

Abychom však soukromým školám nekřivdili, v jejich nabídce jsou také studia s technickým zaměřením; existují soukromé školy uměleckého charakteru (Filmová akademie v Písku, Literární akademie). V nabídce jsou i studia na zahraničních školách se sídlem v ČR (University of NY in Prague, Brno International Business School), která často probíhají v anglickém jazyce.

Není nic jednoduššího, než vyplnit on-line přihlášku na webových stránkách a odeslat ji. Poplatek za přijímací řízení se pohybuje od 500 do 850 korun. „Podmínkou přijetí je i smlouva, kterou škola uzavírá s posluchačem a v níž jsou konkretizovány vzájemné vztahy včetně termínů placení školného,“ uvádí dále Eliášková.

Výše školného se pohybuje od 20 do 150 tisíc korun za semestr. Soukromé VŠ rovněž často nabízejí zvýhodněné úvěry bank, s nimiž spolupracují.

Kde jsou ještě šance

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s.

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s.Estonská 500, 101 00 Praha 10

tel.: 210 088 800, web: www.vsfs.cz

Nabídka studijních oborů pro bakalářské a magisterské studium: Aplikovaná informatika; Finance a finanční služby; Marketingová komunikace; Pojišťovnictví; Řízení podniku a podnikové finance; Veřejná správa. Den otevřených dveří: 11. 9.

AKCENT IH Prague

AKCENT IH PragueBítovská 5, 140 00 Praha 4

tel.: 261 261 638 / 675, web: www.akcent.cz

Pomaturitní studium jazyků na základě vyhlášky ministerstva školství ukončené cambridgeskou zkouškou z angličtiny. Programy pro všechny jazykové úrovně: A (20 hod. angličtiny týdně); A/N, A/F, A/Š (16 hod. angličtiny, 4 hod. druhého jazyka týdně).

AKCENT College

AKCENT CollegeBítovská 5, 140 00 Praha 4

telefon: +420 261 261 638 / 675, web: www.akcentcollege.cz

Nová soukromá vysoká škola otevírá od října 2008 tříletý bakalářský program Specializace v pedagogice s obory Angličtina jako cizí jazyk a Čeština jako cizí jazyk. Absolventi najdou uplatnění jako lektoři angličtiny a lektoři češtiny pro cizince.

BOHEMIA INSTITUT

BOHEMIA INSTITUTTuklatská 3/2105, Praha 10

tel.: 274 776 25, web: www.bi.cz

Pomaturitní studium od 24 900 Kč/rok. Nejen AJ, ale i NJ, ŠpJ, FrJ; 1-3 jazyky (20-32 hod.) Ukončení mezinárodním certifikátem IES, London. Vždy kombinace 4 lektorů (čeští a zahraniční). I kombinace s kvalifikací Obchodní manag., Obsluha PC.

Brno International Business School (B.I.B.S., a.s.)

Brno International Business School (B.I.B.S., a.s.)Lidická 81, 602 00 Brno

Tel.: 545 570 111, web: www.bibs.cz

Kombinovaná forma studia s výukou 1 víkend v měsíci; 3,5 leté bakalářské studium pro absolventy všech středních škol, akad. titul Bc. nebo BA (Hons) či získání obou současně, tj. 1x studium=2 tituly. Obory: Ekonomika a management, Právo a ekonomika.

Vyšší odborná škola pedagogická

Vyšší odborná škola pedagogickáKomenského nám. 22, 570 12 Litomyšl

tel.: 461 615 705, web: www.vospspgs.cz

Nabízí volná místa na denním studiu VOŠP - zaměření pro budoucí učitele/lky mateřských škol: vychovatele/lky se specializací TV nebo VV; speciální vychovatele/lky. Termín přijímacích zkoušek je 25. 9.

Reklama

Výběr článků

Načítám