Hlavní obsah

Přestávky v učení nejlépe plánujte předem

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě to znáte. Zasednete s odhodláním k učení a zjistíte, že máte žízeň. Dobře tedy, řeknete si, chvíli přeruším a postavím si vodu na čaj. Cestou ale minete rozevřený komiks, který jste včera začali číst a vlastně nevíte, jak dopadl.

Foto: Litex, Profimedia.cz , Právo

Přestávky mezi učením je dobré vyplnit třeba sportovní aktivitou

Článek

Po chvíli začnete mít špatné svědomí, že se neučíte, tak si vezmete čtení do kuchyně, abyste si alespoň uvařili ten čaj, který pro dobrou koncentraci na učení potřebujete. Když už jste v kuchyni, dáte si k čaji malou svačinu.

Vaše odběhnutí ke konvici se změní na půlhodinu. Když se to tak opakuje několikrát za den, nestihnete se vůbec nic naučit. Jak se svým odbíháním od učení bojovat? Situaci učení si pečlivě připravte a zkuste se učení skutečně soustředěně věnovat.

Jak na to?

1. Měli byste zasedat k učení až po vyřízení všech naléhavostí, které ten den musíte udělat. Máte zavolat babičce k narozeninám? Chtěla po vás máma, abyste umyli nádobí? Udělejte to ještě před učením, jinak si na to při učení několikrát vzpomenete a nakonec to bude pro vás únikovka, jak se na chvíli přestat učit.

2. Pořádně si ukliďte stůl a místnost, kde se budete učit, aby se tam neválely časopisy, dopisy apod., které by vás sváděly ke čtení a prohlížení.

3. Rozhodně není dobré se učit v místnosti, kde se spí. Koho by pak nenapadlo, že by se vlastně mohl učit v posteli? Ten, kdo by v posteli při učení raději neusnul, zasluhuje obdiv.

4. Je jasné, že učit se nevydržíte celý den. Proto je dobré si naplánovat přestávky už dopředu. Doporučují se po pětačtyřiceti až devadesáti minutách, a to na deset až patnáct minut. Víte, že ve čtyři dávají váš oblíbený seriál Přátele? Řekněte si rovnou dopředu, že to bude vaše první přestávka. Raději nebuďte bláhový a netvrďte si, že si na Přátele při učení ani nevzpomenete.

5. A ještě pár babských rad: při každé přestávce je dobré si pořádně vyvětrat místnost a protáhnout se. Ač to zní banálně, je za tím velký kus pravdy. V nevyvětrané místnosti se nedá soustředěné pracovat. Člověk usíná a nemá dostatečnou koncentraci.

Chvála sportu

Učením namáháte organismus dosti jednostranně. Sedíte a hodně zatěžujete oči. Pro dosažení rovnováhy potřebujete občas svoji aktivitu přesměrovat do opačných pólů. Ideální by bylo každý den alespoň hodinu aktivně sportovat. Jít si zaběhat, na kolo, do posilovny. Pokud jako intelektuálové odmítáte jakoukoliv fyzickou námahu, zkuste alespoň dvakrát do týdne jít na procházku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám