Hlavní obsah

Ústav bude zjišťovat, co školám přinesla reforma

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Co se na školách změnilo v souvislosti s probíhající reformou školství? Odpověď na tuto otázku bude hledat Výzkumný ústav pedagogický ve spolupráci se 17 školami, od nichž bude zjišťovat, jaké přínosy a jaké problémy jim reforma přinesla.

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Výzkumný ústav pedagogický zapojil do projektu 17 škol různého stupně. Cílem šetření je získat ověřené a nezkreslené informace o postupu školské reformy. Ústav chce zjistit, jak se školám daří realizace výuky podle školních vzdělávacích programů.

Školy zapojené do výzkumu si mohou zároveň navzájem předávat zkušenosti. Mezi 17 zúčastněnými školami jsou tři mateřské, pět základních, čtyři osmiletá gymnázia a pět škol pro žáky se zdravotním postižením. Projekt se naplno rozběhne od září tohoto roku.

„Rozhodně spíš chceme pomoci než se zviditelnit. Být při tom a pomáhat připomínkami z praxe korigovat další podobu RVP. Na druhé straně pro nás může být přínosem to, že někdo zvenku se nezaujatýma očima podívá na naše ŠVP,“ prozradil Miroslav Hřebecký, ředitel pražského Gymnasia Jižní Město, proč se jeho škola do projektu zapojila.

Výzkum by mohl pomoci s přípravou metodických materiálů

Výsledky šetření by měly posloužit například jako podklad pro přípravu metodických materiálů, učebních textů nebo i při předpokládaných „aktualizacích“ rámcových vzdělávacích programů.

Školská reforma odstartovala letošním školním rokem. Ramcové programy, které jsou její významnou součástí, však byly testovány na pilotních školách již o rok dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám