Hlavní obsah

V Brně se jezdí do školy šalinou a brigáda se shání těžce

Novinky, Monika Bartošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brno jako město plné studentů a vysokých škol jsme si již představili v minulém díle. Tentokrát si povíme, jak vysokoškoláci po Brně cestují, kde se stravují a jaké jim město nabízí možnosti přivýdělku.

Článek

V Brně je veliké množství menz, výdejen i jiných zařízení patřících pod ně. Někde jsou to i pizzerie. Téměř žádné jídlo v těchto zařízeních nepřesáhne padesát korun. Cena jídla se skoro všude stanovuje u každého jídla zvlášť podle surovin, takže se občas jeho cena dostane i pod dvacet korun.

Co se například menzy VUT týče, můžete se spolehnout, že se ve své činnosti vyzná. V roce 2007 údajně připravila přes dva milióny jídel. V Brně se ale za slušné ceny najíte i mimo menzu, pokud nezamíříte do restaurací pro turisty.

„Do menzy moc nechodím. VUT má jednu výhodu a tou je pizzerie. Má velice studentské ceny. Čtyřicet korun za pizzu se šunkou a uzeným sýrem je podle mě luxus,“ prozradil Petr Vančura tajemství plného žaludku.

MHD

Při nákupu studentské jízdenky na MHD je nutné předložit žákovský průkaz (tj. kartičku, kterou studenti používají pro slevu ve vlaku či autobusu). Za měsíční jízdenku pro základní dvě zóny zaplatíte 225 korun, za čtvrtletní 540 korun. Pro tyto dvě zóny dokonce existuje i celoroční jízdenka za 1850 korun. Dále se cena zvyšuje podle počtu zón, pro které student jízdenku potřebuje. Pro větší počet zón ale roční studentská jízdenka neexistuje. Ceník Dopravního podniku města Brna

„Na MHD si nemůžu stěžovat, protože člověk se pomocí něho dostane prakticky kamkoliv. Frekvence jednotlivých spojů samozřejmě záleží na dané lokalitě. Jelikož bydlím v centru, tak mně šalina jede každé tři minuty. Autobusy v okrajových částech jezdí třeba každých deset minut, ale i to považuji za dostačující. Akorát si myslím, že studentské slevy by mohly být výraznější,“ říká Michal Lapčík.

Studentské organizace a akce

Při velkém počtu vysokých škol a jednotlivých fakult je jasné, že se v Brně nachází značné množství různých studentských spolků a organizací. Mnoho z nich vzniká už při jednotlivých fakultách nebo katedrách, jako například Spolek přírodovědců, ESCape studentů anglistiky na MU či Unie studentů FEKT při VUT.

V Brně jsou samozřejmě i místní pobočky mezinárodních studentských organizací ELSA (sdružuje evropské studenty práva) a IAESTE (zajišťuje praxi v zahraničí). Studenti se samozřejmě seskupují i mimooborově, podle svých zálib. Příkladem je Vysokoškolské katolické hnutí Brno. Studentským akcím vévodí samozřejmě květnový Majáles.

Jak si přivydělat

Studentů je v Brně hodně a většina má hluboko do kapsy, proto je jasné, že o brigády je tu pranice. Výhodu mají studenti elektrotechnických oborů. Není tak těžké najít si brigádu ve firmách zabývajících se tímto oborem.

Petr Vančura o shánění brigády řekl: „V mém oboru je výhoda to, že se po dostudování dá najít snadno práce přímo v Brně, protože je tu spousta firem zabývajících se elektrotechnikou všeobecně. Tím mám na mysli počítačové, silnoproudé a různé výrobní firmy. V nich si student může najít i brigádu.“

Přestože je Brno velké, není zas až tak uspěchané jako Praha. Tady vás nebudou tolik otravovat davy všudypřítomných turistů. Protože se tu nabízí značný výběr oborů, student tu potká spoustu dalších mladých lidí. Studentský život tu opravdu tepe. Což s sebou přináší problémy se sháněním brigád a bydlení.

Převzato z portálu Studentské městečko

Reklama

Související témata:

Související články

V Brně má vyrůst technologický institut

Brněnské vysoké školy ve spolupráci s ústavy Akademie věd ČR mají v plánu vybudovat na území jihomoravské metropole Středoevropský technologický institut...

Nuda v Brně? Studenti říkají ne

Pokud se nechystáte na teologii, můžete v Brně vystudovat snad jakýkoli vysokoškolský obor dostupný v České republice. Nezní to lákavě? Stále častěji...

Výběr článků

Načítám