Hlavní obsah

Dnes probíhají přijímací zkoušky na střední školy

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dnešek je významným dnem pro uchazeče o studium na střední škole. Konají se totiž přijímací zkoušky na gymnázia, střední odborné školy a střední odborná učiliště. Zda byli na vybranou školu přijati, se žáci dozví nejpozději do týdne.

Článek

Žáci si stejně jako v předchozích letech mohli podat pro první kolo přijímacího řízení přihlášku na jedinou školu. Ti, kteří neuspějí, mají možnost podat si přihlášku na libovolný počet středních škol, které vypíší další kolo přijímacího řízení. Ředitelé středních škol informují o vypsání dalšího kola krajský úřad.

Zákon, který v první fázi limituje žákův výběr na jedinou střední školu, si nezískal velkou popularitu u rodičů ani žáků. Zastánci modelu platného od roku 2005 však poukazují, že zákon motivuje žáky k serióznímu výběru střední školy. V souvislosti s tím ubývá případů, kdy děti podceňují přípravu na přijímací zkoušky.

Většina uchazečů o studium na střední škole absolvuje přijímací zkoušky poprvé v životě. Ocitají se tak v neznámé situaci, kdy jsou obklopeni cizím prostředím a cizími lidmi.

Několik tisíc uchazečů proto využilo možnosti zúčastnit se přijímacích zkoušek nanečisto v rámci třech termínů Srovnávacích zkoušek pořádaných společností Scio. Přijímačky nanečisto sice žákům do jisté simulují stresovou situaci, ostrým testem však uchazeči projdou teprve dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám