Hlavní obsah

Studenti nad 26 let se v dohledné době výhod nedočkají

Novinky, Helena Odstrčilová, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jak jistě všichni víme, statut studenta přináší jisté výhody, které mají kompenzovat výrazná omezení možností výdělku při studiu. Zákon o státní sociální podpoře hovoří o studentovi jako o člověku, který se „soustavně připravuje na budoucí povolání na vysoké škole“.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Se studentskými výhodami lze počítat jen do 26 let

Článek

Mezi výhody statutu studenta patří zbavení povinnosti platit zdravotní pojištění, protože pojistné za studenta, podobně jako za jiné tzv. „státní pojištěnce“, odvádí zdravotním pojišťovnám stát.

V současné době je pro platby pojistného státem v případě studentů stanovena věková hranice 26 let, do čehož se v dnešní době, kdy lidé čím dál tím častěji začínají studovat vysokou školu později, než ihned po získání středoškolského vzdělání, a kdy studenti často přerušují studium, aby si zvýšili kvalifikaci studijním či pracovním pobytem v zahraničí apod., mnoho studentů „nevejde“.

O zrušení této hranice se začalo více mluvit v souvislosti s uvažovaným zavedením školného na veřejných vysokých školách. Termín pro zavedení školného ještě není stanoven, měla by mu totiž předcházet řada opatření, mezi která kromě zprovoznění systému studijních půjček a spoření na vzdělání patří právě odstranění věkové hranice 26 let v případě plateb pojistného státem.

Za působení Dany Kuchtové na postu ministryně školství se ze strany Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy objevovaly informace, že by k této úpravě mohlo dojít v roce 2010.

Změna v blízké době nenastane

A jak je tomu dnes, když v čele ministerstva školství stojí Ondřej Liška? Podle právního a legislativního odboru Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy „návrhy na změnu v tomto směru existují, ale jsou provázané s řadou zákonných norem, a to i mimo rezort školství, takže eventuální změna určitě nenastane v blízké době“.

Takže pokud jste student, který se k této „magické hranici“ 26 let právě blíží, raději nenechávejte vyřízení svého zdravotního pojištění na poslední chvíli, aby vás za pár měsíců či let nepřekvapil nepříjemný dopis od pojišťovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám