Hlavní obsah

Fenomén jménem ISIC – o co vlastně jde?

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

„ISIC je jediný celosvětově uznávaný doklad prokazující statut studenta střední (SŠ, OU, SOU, víceletá gymnázia), vyšší odborné nebo vysoké škol,“ říká krátká definice provozovatele studentských karet ISIC. Faktem je, že tento průkaz si již zajistil mezi studenty vysokých škol velkou oblibu a dostává se i mezi středoškoláky.

Článek

Držitelé tohoto průkazu mají mezinárodní statut studenta a také nárok na velké množství slev i jiných výhod prakticky po celém světě.  Jen pro zajímavost – ISIC má platnost ve 118 zemích, což rozhodně není málo.

Slevy mohou studenti využívat při stravování, nákupu oblečení, učebnic, ale také mají výhodnější ceny pro vstupy na různé festivaly, do fitness center, platí pro ně snížená cena určitých jízdenek či letenek a ve vybraných hotelech mají levnější ubytování.

Mírnou vadou na kráse zůstává fakt, že mezi poskytovatele služeb patří jen některé společnosti, slevy neplatí na již zlevněné zboží a úspora je spíše symbolická. Přesto je ale příjemné platit třeba o 10 % méně za nové kalhoty nebo si koupit oběd pro dva a zaplatit pouze jeden.

Ke kartě se většina vysokoškoláků dostala přes školu - většina českých veřejných vysokých škol a v současnosti již také několik desítek škol středních používá čipovou kartu ISIC jako kombinovaný průkaz studenta.

S průkazem do knihovny, menzy i do tramvaje 

Ta slouží jako ISIC karta a navíc jejích služeb studenti každodenně využívají i jinak – po dobití karty určitou finanční hotovostí mohou jejím prostřednictvím zaplatit jídlo v menze, reprografické služby poskytované školou či kupon na městskou hromadnou dopravu.

Bez karty je také většinou velmi obtížné dostat se do knihoven nebo některých učeben. Pro studenty je navíc jistě příjemná nižší pořizovací cena a možnost prodloužení platnosti jednoduchým zakoupením revalvační známky. Průkaz pak zůstává studentovi po celou dobu vysokoškolského studia. Pokud jej tedy neztratí, ale to už je na jiné povídání.

Reklama

Výběr článků

Načítám