Hlavní obsah

Nezaměstnanost se absolventům Masarykovy univerzity vyhýbá obloukem

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Masarykova univerzita provedla mezi svými absolventy průzkum zaměřený na jejich uplatnění na trhu práce. Absolventi vystavili brněnské univerzitě více než dobré vysvědčení. Jejich nezaměstnanost se pohybuje pod hranicí jednoho procenta, což je lepší výsledek, než s jakým se v Brně setkali při vyhodnocení předešlého průzkumu.

Článek

Do nynějšího průzkumu se zapojilo celkem 1707 studentů, tj. 42 % všech absolventů Masarykovy univerzity. Jednalo se o absolventy magisterského prezenčního studia. Z vyhodnocení dotazníků vyplývá, že devět z deseti absolventů Masarykovy univerzity po roce až dvou letech od promoce pracuje nebo podniká. Zbylou desetinu však tvoří pouze zanedbatelná část nezaměstnaných.

Většina nepracujících absolventů studuje v doktorském studiu nebo ve studiu pokračuje na jiné vysoké škole nebo v kurzech cizích jazyků. Skupinu nepracujících doplňují i ženy na mateřské dovolené. Podíl nezaměstnaných mezi absolventy brněnské univerzity je ve výsledku nižší než jedno procento. Od minulého šetření došlo ke snížení počtu nezaměstnaných absolventů. V roce 2005 se nezaměstnanost pohybovala kolem dvou procent.

Většina absolventů zřejmě studia na vysoké škole nelituje. Celkem 86 % absolventů Masarykovy univerzity totiž pracuje na místech, kde je vyžadováno vysokoškolské vzdělání a 79 % respondentů pracuje přímo v oboru, který vystudovali nebo v oboru příbuzném. Zhruba polovina osob pracuje ve veřejném sektoru.

V soukromých a zahraničních firmách pracují častěji informatici, ekonomové a právníci. Jen necelá 3% absolventů označila proces hledání práce jako „velmi obtížný“, další pětina jej označila za „poměrně obtížný“.

Statistické údaje však zohledňují průměr za celou univerzitu. V případě jednotlivých fakult či jednotlivých studijních oborů se tedy mohou lišit. Navíc nelze vyloučit, že v případě absolventů, kteří se do průzkumu nezapojili, bude podíl nezaměstnaných vyšší.

Informatika je perspektivní oblastí studia

Mezi nejlépe placené patří absolventi Fakulty informatiky, u kterých se nástupní platy pohybují kolem 25.000 korun, tedy nad hranicí průměrné mzdy v České republice. Jejich aktuální platy dokonce převyšují i 35.000 korun. Zdá se, že informatika je z hlediska nástupního platu absolventů v České republice velmi perspektivní oblastí studia. V celostátním průzkumu REFLEX vykázali totiž nejvyšší platy ze všech fakult absolventi Fakulty informatiky a statistiky z pražské Vysoké školy ekonomické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám