Hlavní obsah

Peníze na specifický výzkum vysokých škol míří hlavně do Prahy a Brna

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo školství zveřejnilo konečný výpočet s výší dotací pro vysoké školy na specifický výzkum v roce 2008. Stejně jako v minulých letech bude specifický výzkum VŠ podpořen částkou miliardy korun ze státního rozpočtu. Největší část z této sumy půjde na vědeckovýzkumné aktivity Univerzity Karlovy.

Článek

Částka mírně přesahující miliardu korun bude letos rozdělena mezi 24 vysokých škol. Při přidělování dotací se zohledňují taková kritéria jako finanční objem získaných grantů v loňském roce, počet profesorů a docentů, stejně jako počet absolventů magisterského studia a doktorských studijních programů.

Hlavním kritériem pro financování specifického výzkumu tedy není světová úroveň dosažených poznatků. Rozhodující je účast studentů na výzkumu.

Téměř třetinu peněz určených na dotace obdrží Univerzita Karlova. Druhou nejvyšší sumu obdrží České vysoké učení technické. Za pražskými školami následuje brněnská Masarykova univerzita a další instituce z jihomoravské metropole - Vysoké učení technické Brno. Jedinou školou, která podala žádost o dotaci a nebylo jí vyhověno, je Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze. Vysoká škola polytechnická v Jihlavě o dotaci ani nežádala.

Vypočtená výše podpory pro rok 2008částka v tis. Kč
Univerzita Karlova v Praze285 812
České vysoké učení technické133 027
Masarykova univerzita Praha121 970
Vysoké učení technické Brno85 807
Univerzita Palackého Olomouc65 021

Kompletní seznam s konečným výpočtem dotace na specifický výzkum vysokých škol v roce 2008 naleznete zde

Partnerem rubriky Vzdělávání je společnost Scio, organizátor Národních srovnávacích zkoušek, www.scio.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám