Hlavní obsah

Objev českých vědců by měl usnadnit boj s malárií

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští vědci přispěli k objevu nového prvoka, kterého lze využít pro testování léků proti malárii. Vývoj nových léků by měl být nyní levnější. Na objevu prvoka čeští vědci spolupracovali se svými skotskými, americkými a australskými kolegy.

Článek

Malárie patří mezi nejvíce nebezpečná onemocnění. Každoročně zasáhne zhruba půl miliardy lidí, především v tropické a subsaharské Africe. Více než milión nemocných ročně nemoci podlehne. Nejohroženější skupinou jsou malé děti, těhotné ženy a jedinci s oslabenou imunitou. Obětí malárie jsou i ostatní živočichové.

Přenašečem malárie jsou infikované samičky komára Anopheles. Tento druh komára přenáší parazitické prvoky plasmodie. Vědcům z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR se ve spolupráci s kolegy z Austrálie, Skotska a USA podařilo nalézt a izolovat fotosyntetického předka těchto nebezpečných parazitů.

O objevu napsali čeští vědci do časopisu Nature

Předpokládá se, že nový prvok se bude používat pro testování léků proti těmto parazitům a výrazně tak zlevní jejich vývoj. Formální popis nového prvoka a studie o jeho evolučním původu se dostaly i do posledního čísla uznávaného časopisu Nature. Z vědců českého původu se na článku podílel Miroslav Oborník, Jan Janouškovec, Tomáš Chrudimský, Marie Vancová a Jan Šlapeta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám