Hlavní obsah

Přednášky z předních světových univerzit jsou dostupné každému

Novinky, Washington Post, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Sen o studiu na prestižní univerzitě mezinárodního významu se splní jen hrstce obyvatel naší planety. Okusit atmosféru přednášek nejlepších profesorů na univerzitách Yale nebo Berkeley však může téměř každý. Prestižní instituce nově zpřístupňují vědecké poznatky ze širokého spektra oborů prostřednictvím videa na internetu.

Článek

Většině smrtelníků zůstává půda nejvýznamnějších světových univerzit zapovězena. Ať už z důvodu nedostatku talentu, financí nebo nepřekonatelné prostorové vzdálenosti. Prestižní vysoké školy ze Spojených států se ovšem otevírají světu. Prostřednictvím webu nabízejí videopřednášky předních profesorů ze všech možných oborů každému s přístupem k internetu.

Kvalitu vlastního pedagogického sboru odkrývá světu například univerzita Berkeley, Yale nebo Massachusettský institut technologií. Pro prezentaci přednášek využívají významné instituce serveru YouTube nebo vlastních webových stránek. Videa jsou v nabídce mnohdy i ke stažení na populární přehrávač iPod.

Do videoprezentací investují univerzity milióny dolarů

"Spousta lidí nemá šanci dostat se na Yale ani na jinou univerzitu. Ale každý s přístupem k internetu může poslouchat skvělé přednášky z fyziky nebo o etice Starého zákona," řekl redakci Washingtonu Post profesor Paul Bloom, jenž je profesorem psychologie na univerzitě Yale.

Moderního prostředku k šíření lidského poznání využívá i Massachusettský institut technologií. MIT nabízí volně přes 1800 přednášek a do projektu investuje ročně 4 milióny dolarů.

Videopřednášky po internetu nejsou úplnou novinkou. Již delší dobu jsou pro uzavřený okruh lidí běžně využívány v rámci distančního studia, které je ovšem spojeno s plněním studijních povinností a navíc v USA se za něj obvykle platí. Oproti tomu volně dostupné přednášky nezaručí studentům kredity ani cestu k univerzitnímu diplomu.

Přesto se vysoké školy, které zmiňovanou službu poskytují, setkávají s pozitivními ohlasy. Nejsledovanější přednášky již zaznamenaly desetitisíce návštěv. Autentickou atmosféru seminářů, v jejichž průběhu obvykle vyučující debatují se studenty, ale zatím internet zprostředkovat nedokáže.

Přednášky prestižních univerzit na internetu:

Reklama

Související témata:

Související články

S přípravou na přijímačky pomáhá iPod

Přípravu na přijímací zkoušky si většina žáků a studentů spojuje se stresem, nervozitou a odříkáním. Na americkém trhu se však objevila novinka, která...

Je Wikipedia symbolem moderní vzdělanosti?

Jedni si ji pochvalují jako rychlý a rozsáhlý zdroj informací, druzí ji pokládají za nebezpečný nástroj manipulace. Řeč je o otevřené internetové encyklopedii...

Výběr článků

Načítám