Hlavní obsah

Astronomové slaví 90 let od vzniku vlastní instituce

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká astronomická společnost bude zítra oslavovat devadesáté výročí svého založení. Během této rozsáhlé etapy se vědecké instituci podařilo zpopularizovat poznatky z oblasti astronomie a její členskou základnou prošly světově uznávané osobnosti a mnoho významných astronomů dnešní doby.

Článek

Na začátku své existence si instituce vytkla tři hlavní cíle, které se jí postupem času podařilo splnit. V Praze byla vybudována Lidová hvězdárna se sídlem na Petříně, navíc byla zřízena knihovna a na posledním z cílů - popularizaci výsledků moderní astronomie, pracují představitelé České astronomické společnosti dlouhodobě.

Z popularizačních aktivit se Česká astronomická společnost zabývá například Astronomickou olympiádou pro žáky základních a středních škol. Pravidelně také upozorňuje veřejnost na výskyt pozoruhodných jevů na noční obloze. Na svých webových stránkách pak nabízí podrobné informace o sluneční soustavě i objektech hlubokého vesmíru.

Na zítřek nachystala Česká astronomická společnost u příležitosti svých devadesátých narozenin slavnostní setkání v pražském Klementinu. Oslava výročí bude doprovozena předáním dvou významných vědeckých cen - Nušlovy ceny pro Jana Vondráka a historicky první Kopalovy přednášky pro Pavla Spurného. Vyznamenaní se ujmou laureátské přednášky. S proslovem vystoupí i předsedkyně České astronomické společnosti Eva Marková, stejně jako Jiří Grygar, v němž má instituce osobnost čestného předsedy.

Na zítřejší setkání od 10:00 do 17:00 hodin v Zrcadlové kapli Národní knihovny v Praze zve Česká astronomická společnost zástupce odborné i široké veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebojte se vědy, vyzývá Akademie věd ČR

Akademie věd České republiky se snaží popularizovat a propagovat vědu i vzdělávání s pomocí pravidelných veřejně přístupných přednášek. V prosinci nabídne...

Výběr článků

Načítám