Hlavní obsah

Záplavy v Brazílii vyhnaly z domovů 400 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli záplavám, které od minulého týdne sužují jih Brazílie, muselo opustit své domovy na 400 tisíc lidí, uvádí bilance úřadů. Mrtvých je 116. Situace se zvolna zlepšuje ve městě Porto Alegre. Část hlavního města státu Rio Grande do Sul je však stále zaplavena a meteorologové navíc v příštích dnech očekávají další vydatné deště.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Evakuovaní kvůli záplavám v brazilském státě Rio Grande do Sul

Článek

Podle aktualizované bilance úřadů se pohřešuje 143 lidí a dalších 756 bylo při záplavách zraněno. Civilní ochrana také oznámila, že počet lidí, kteří museli opustit své domovy kvůli záplavám, vystoupal na 400 tisíc.

Záplavy, které zasáhly především stát Rio Grande do Sul, podle prvních odhadů zničily na 85 tisíc domů a bytů. Ve státě, který má asi 11 milionů obyvatel, záplavy v nějaké míře způsobily újmu zhruba dvěma milionům lidí.

Situace se podle AFP mírně zlepšila ve městě Porto Alegre, kde žije kolem 1,4 milionu lidí. V některých čtvrtích znovu otevírají obchody, ačkoliv část města je stále zaplavená.

Průtoky řek, které se vlévají do vodní plochy Guaíba, postupně klesají. Hladina plochy, u které se Porto Alegre nachází, tak postupně klesá a poprvé od soboty se dostala pod pět metrů, píše server G1. Klíčové jsou pro obyvatele rozvážky pitné vody.

Masivní povodně v Brazílii odřízly od světa milion lidí, gangy toho využily

Svět
Foto: Carlos Macedo, ČTK/AP

Záplavy v brazilském státě Rio Grande do Sul state

Výhled na příští dny však není příznivý, protože meteorologové očekávají další vydatné deště. Do pondělí by podle předpovědi mělo v Porto Alegre spadnout až 200 milimetrů srážek.

„Vyzýváme proto lidi, aby se nevraceli do rizikových oblastí,“ řekl v pátek guvernér zasaženého státu Eduardo Leite.

Rozsáhlé jsou škody na hospodářství státu, hlavně v zemědělském odvětví. Například v okolí Porto Alegre byla zaplavena pole, kde se pěstuje rýže. Škody ale hlásí i průmyslové podniky.

Počet obětí brazilských povodní stoupl na 56 mrtvých

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám