Hlavní obsah

Evropská unie slaví svůj svátek

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devátý květen je slavnostním dnem Evropské unie. Slaví se Den Evropy. Spolu s vlajkou, měnou a hymnou je toto výročí jedním ze symbolů EU. Historicky se váže k roku 1950.

Foto: Profimedia.cz

Měnou Evropské unie se stalo euro.

Článek

Dne 9. května roku 1950 položil Robert Schuman základy Evropské unie tak, jak ji známe dnes. Schuman byl francouzským ministrem zahraničních věcí, chtěl zrealizovat myšlenku mírové spolupráce v Evropě. V letech 1958 až 1960 byl i prezidentem Evropského parlamentu.

Schuman právě 9. května přednesl svou vizi zástupcům mezinárodního tisku. Vyzval evropské země, aby spojily síly při těžbě uhlí a výrobě oceli. Navrhl vytvoření nadnárodní evropské instituce, která bude pověřena úkolem řídit těžbu uhlí a výrobu oceli. Na základě jeho návrhů vzniklo Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO), které je institucionálním počátkem integrované Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Evropské unie a České republiky

Až roku 1985 na setkání představitelů Evropské unie v Miláně se odsouhlasilo, že 9. květen bude prohlášen za Den Evropy. Od té doby se ve všech členských státech konají různé akce a festivaly pod záštitou Evropského parlamentu.

Oslavy Dne Evropy se v Praze letos konají na Staroměstském náměstí, ale také na dalších místech České republiky, jako v Českých Budějovicích nebo Ostravě. V hlavním městě jsou k vidění a poslechu různá představení a koncerty.

Evropská unie má v současnosti 27 členských států, včetně České republiky. Jedním ze symbolů je vlajka s dvanácti zlatými hvězdami označující zakládající státy, jsou na modrém pozadí.

Zajímavosti 9. května

Svátek: Ctibor

Počasí: -0,0°C (1941)

              29,0°C  (1834)

Významné události:

1945 město Praha je osvobozeno jednotkami Rudé armády.

1946 ve Dvoře Králové byla otevřena zoologická zahrada.

1974 bylo zprovozněno pražské metro.

Významná narození:

1952 Zdeněk Nehoda, český fotbalový reprezentant, zlato na ME 1976, bronz ME 1980, získal třetí místo v anketě Zlatý míč.

1962 David Gahan, anglický zpěvák a člen hudební skupiny Depeche Mode.

1979 Rosari Dawsonová, americká herečka (Muži v černém 2, Auto zabiják, Alexandr).

Motto EU zní Jednotná v rozmanitosti. Dalším symbolem je měna euro, ta však není zavedena ve všech členských státech. Například Velká Británie si ponechala svou starou měnu, libru. A posledním symbolem je hymna. Ta je složena z melodie Deváté symfonie od Ludvíka Van Beethovena, kterou napsal k básni od Friedricha Schillera Óda na radost. Oficiální se stala roku 1985, kdy ji schválila Rada Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám