Hlavní obsah

100 let od objevení Machu Picchu

Novinky, Jan Barák

Píše se 24. červenec roku 1911. Po pětidenní namáhavé cestě neprostupnou džunglí je expedice americké univerzity Yale vyčerpaná. Smráká se, profesor Hiram Bingham s Melchorem Arteagou přesto vyráží na průzkum. Objev, který za chvíli učiní, jim zcela vyrazí dech. Naleznou ruiny ztraceného inckého města Machu Picchu.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu - legendární skalní město Inků

Článek

Bezprostředně po svém nálezu se Bingham domníval, že nalezl ruiny bájného města Vilcabamba. Nebylo tomu tak, před 100 lety americký archeolog opravdu objevil Machu Picchu - legendární skalní město Inků, které se rozkládá vysoko v peruánských Andách a dlouho bylo považováno za ztracené.

Machu Picchu nechal postavit Pachacútec Yupangui v letech 1460 až 1470. V 16. století pevnostní město uniklo pozornosti španělských dobyvatelů a poté, po nejasném zániku incké říše, zmizelo na dlouhá čtyři staletí pod bujnou tropickou vegetací.

Přiblížit se bohům

O jeho existenci věděla jen hrstka obyvatel žijících v údolí a dva místní misionáři, Thomas Payne a Stuart McNairn. Jejich přímí potomci tvrdili, že oba navštívili skalní město už v roce 1906, pět let před Binghamem.

Foto: Profimedia.cz

Hiram Bingham, objevitel Machu Picchu, na dobové fotografii

Proč bylo město založeno, nikdo neví. Machu Picchu nikdy nemělo žádný strategický ani hospodářský význam, Inkové zřejmě chtěli být jen blíže svému božstvu.

Hiram Bingham nikdy nebyl školený archeolog. Mnozí kolegové ho považovali pouze za akademika a vědce, on však dával přednost slovu průzkumník.

Svoji první průzkumnou cestu uskutečnil už na Princetonské univerzitě, cílem se stala Chile a poté prvně zavítal i do Peru.

Foto: Profimedia.cz

Ruiny Machu Picchu leží vysoko v peruánských Andách

Binghama vždy vzrušovala představa neprozkoumaných inckých sídel, a tak se v roce 1911 do Peru vrátil. Společnost mu dělala univerzitní expedice z Yale, kde byl docentem. Úkolem expedice bylo v Andách najít tajemné město, odkud Inkové po pádu svého hlavního města Cuzka vedli ozbrojený odpor proti španělským kolonizátorům.

Misi se mu dne 24. července 1911 podařilo naplnit, Machu Pichu bylo objeveno.

Touha po neobjevení

V letech 1912 a 1915 Bingham vedl v Machu Pichu za podpory Yaleovy univerzity a National Geographic Society archeologické vykopávky. Peru však musel záhy opustit, neboť byl zdejšími úřady obviněn z porušení zákonů o archeologickém výzkumu. Poté se sem již nikdy nevrátil.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu trpí zájmem turistů, lidé památku kámen po kameni rozebírají

Od svého objevení se skalní město stalo jednou z nejvýznamnějších turistických atrakcí Peru i celé Jižní Ameriky. V roce 1983 bylo zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO a v roce 2007 bylo Machu Picchu dokonce zařazeno mezi nových sedm divů světa.

Nápor zvědavců ale Machu Picchu ustavičně poškozuje. Lidé památku kámen po kameni rozebírají, ohrožují ji také požáry a eroze vyvolané častými dešti.

Zajímavosti 24. července

Svátek: Kristýna

Významné události:

1701 bylo založeno americké město Detroit

1919 byla založena Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

2005 zemřel nejdéle sloužící polistopadový ministr Pavel Dostál, osudnou se mu ve věku 62 let stala rakovina

Významná narození:

1946 Vlastimil Harapes (český tanečník, herec a choreograf)

1952 Gus Van Sant (americký filmový režisér a producent, snímek Milk)

1969 Jennifer Lopez (americká zpěvačka, herečka a módní návrhářka)

Skalní město Machu Picchu tak možná s nostalgií vzpomíná na časy, kdy bylo schováno v porostu neproniknutelného tropického pralesa. Na dobu před 24. červencem 1911, dnem svého objevení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám