Hlavní obsah

Král popu Jackson uhranul Letnou

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Megahity Michaela Jacksona Black or White, Heal The World, Billie Jean nebo Smooth Criminal zná v Česku každý. Ne každý však měl tu čest vidět korunovaného krále popu naživo. Dne 7. září roku 1996 se to některým šťastlivcům podařilo. Ten památný Michael Jackson poprvé a naposledy v Praze vystoupil.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson během vystoupení v Praze v roce 1996

Článek

Michael Jackson zavítal do Prahy v rámci History World Tour, turné věnovaného propagaci nového alba HIStory, a v hlavním městě pobyl v září roku 1996 pět dní.

První vlaštovkou možnosti přivítat Michaela Jacksona v české metropoli byla Jacksonova socha vztyčená na pražském Výstavišti. Ta nejen zde, ale i v dalších dvaceti evropských městech, vyrostla při příležitosti uvedení alba HIStory na trh.

Michael slíbil: „Kde se socha objeví, tam i zavítám!“ A svým slibům dostál.

Na Ruzyni přiletěl Jackson 3. září soukromým letadlem Boeing 707 a během své pražské návštěvy byl na roztrhání. Stihl prohlídku důležitých pražských pamětihodností, návštěvu dětského domova na Zbraslavi, traumatologického centra pro děti v Motole i schůzku s tehdejším prezidentem České republiky Václavem Havlem.

Silné osobnosti z různých světů se potkaly na Pražském hradě 6. září 1966.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Michael Jackson obklopený fanoušky po příletu do Prahy

Nervózní DJ Bobo

Samotný koncert přišel na řadu v deštivém podvečeru 7. září 1996. Fanoušky se pokusil dostat do varu nejprve švýcarský diskotékový mág DJ Bobo. Neúspěšně, všichni se těšili pouze na popového krále. DJ Bobo později přiznal, že byl hodně nervózní.

„Byl jsem opravdu vyplašený. Tolik lidí, ani jsem nemohl dohlédnout na jejich konec. Byl jsem rád, že jsem to měl za 15 minut za sebou,“ vzpomínal na památné vystoupení tehdejší Jacksonův předskokan.

Michaelovo představení začalo přibližně v 8:30 hod. krátkým dokumentem, který zachycoval Michaelův umělecký život formou 3D letu v raketě. Pak se ona raketa objevila na pódiu. Michael z ní vystoupil na jeviště ve zlatém kostýmu a s helmou na hlavě.

Vidět Jacksona a umřít

Při koncertu následně zahrál všechny své největší hity. Začal hitovkou Scream, následovaly They Don’t Care About Us, Stranger in Moscow, Thriller i další písně a třešničkou na dortu byla apelující Heal The World.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson během vystoupení v Praze v roce 1996

Více než 130 000 domácích i zahraničních fandů bylo z několikahodinové show plné světelných efektů nadšeno a při závěrečné písni slzeli nadšením. „Dočkala jsem se a viděla Michaela, nyní můžu v klidu umřít,“ nechala se bezprostředně po koncertu slyšet jedna z ryčících fanynek.

Novináři ale Jacksonův koncert druhý den v tisku ztrhali. „Velké nic, „Nejhorší kulturní zážitek“ či „Směšný cirkus,“ i články opatřené takovýmito titulky se objevily 8. září na pultech.

Zajímavosti 7. září

Svátek: Regina

Významné události:

1812 u Borodina proběhla jedna z největších bitev napoleonských válek, Napoleon I. Bonaparte získal přístupovou cestu k Moskvě

1978 na předávkování heminedrinem zemřel bubeník skupiny The Who Keith Moon, prestižním časopisem Rolling Stone oceněný jako druhý nejlepší bubeník historie 

1998 postgraduální studenti Stanfordské univerzity Larry Page a Sergey Brin založili internetový vyhledávač Google

Významná narození:

1914 Lída Baarová (česká herečka)

1964 Sagvan Tofi (český herec a moderátor)

Na tom však nesešlo, pro naprostou většinu lidí bylo Jacksonovo vystoupení z předchozího dne životním zážitkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám