Hlavní obsah

30 let od svatby Charlese a Diany

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se 29. červenec 1981. Svatební obřad v londýnské katedrále sv. Pavla sleduje díky televizním obrazovkám na 750 miliónů diváků z celého světa. Dalších 60 000 lidí čeká na novomanžele venku. Aby také ne, své „ano“ si právě řekli britský korunní princ Charles a Diana Frances Spencerová.

Foto: Profimedia.cz

Od svatby prince Charlese a Diany Spencerové uplynulo 30 let

Článek

Na prince Charlese byly ohledně budoucí manželky od malička kladeny přísné požadavky. Musela by být členkou anglikánské církve, kupříkladu. Očekávalo se také, že Charlesova vyvolená bude královského či alespoň šlechtického původu.

Charlesův prastrýc hrabě Mountbatten z Barmy dal princi radu. „Ožeň se s nevinnou mladou dívkou, která k tobě bude vzhlížet, které budeš vzorem,“ řekl prý Charlesovi.

Tyto požadavky Diana Frances Spencerová naplnila beze zbytku.

Diana vyrůstala spolu se svými sourozenci v domě svého otce na královských statcích v Sandringhamu. Královskou rodinu tak znala od malička. S Charlesovými mladšími bratry Andrewem a Edwardem si od malička na panství hrála, nejstaršího Charlese si 29. července 1981 v Londýně vzala.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles a Diana Frances Spencerová na archivní fotografii

Diana a Charles spolu začali chodit v roce 1980 a ze začátku se snažili svůj vztah před všetečnými médii tajit. Bohužel, svou lásku dlouho neutajili. Novináři Charlese a Dianu zachytili při vášnivém polibku a jejich vztah se stal téměř veřejným vlastnictvím.

Líbánky ve Středozemním moři

V únoru roku 1981 Charles požádal Dianu o ruku a o pět měsíců později už bok po boku stáli před oltářem.

Na legendárních zásnubních fotografiích je vidět usmívající se pár a Diana, jak ukazuje svůj prsten, 18ti karátový safír vykládaný diamanty. Novopečená princezna měla na sobě hedvábné šaty v barvě slonovinové kosti vyzdobené krajkou a téměř osmimetrovou vlečkou.

Na legendárních zásnubních fotografiích je vidět usmívající se pár a Diana, jak ukazuje svůj prsten, 18ti karátový safír vykládaný diamanty. Novopečená princezna měla na sobě hedvábné šaty v barvě slonovinové kosti vyzdobené krajkou a téměř osmimetrovou vlečkou.

Svatební cestu Diana a Charles strávili na královské jachtě Britannia plavbou po malebných ostrovech Středozemního moře. Byli šťastni a nic nenasvědčovalo problémům, které měly novomanžele v následujících letech postihnout.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles s Camillou Parker-Bowlesovou

Diana se trápila už od počátku manželství. Trnem v oku jí byl Charlesův vztah k předchozí lásce Camille Parkerové-Bowlesové. Diana trpěla také psychickými problémy a několik let se potýkala i s bulimií. Vše vygradovalo několika pokusy o sebevraždu.

Tragická nehoda v Paříži

Charles a Diana se objevovali na veřejnosti spolu, osobní život ale žili každý svůj vlastní. Dne 9. prosince 1992 tehdejší předseda vlády John Major oznámil parlamentu, že oba žijí odděleně. Po dlouhém řízení byli rozvedeni dne 28. srpna 1996, jejich manželství vydrželo patnáct let.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles se syny Harrym a Williamem truchlí na pohřbu Diany

Po rozvodu Diana pookřála. Bojovala proti nášlapným minám, navštívila krizové země Angolu a Bosnu, pokračovala ve své práci v organizaci na pomoc lidem postiženým AIDS.

Dokonce zorganizovala veřejnou dražbu 79 oděvů posbíraných za 15 let soužití s Charlesem a výtěžek věnovala charitě.

Zajímavosti 29. července

Svátek: Marta

Významné události:

1954 na pultech britských knihkupectví se prvně objevil Pán prstenů J.R.R. Tolkiena

1958 americký prezident Dwight D. Eisenhower nechal založit kosmickou agenturu NASA

1987 britská premiérka Margaret Thatcherová a francouzský prezident Francois Mitterand podepsali smlouvu o vybudování tunelu pod Lamanšským průlivem 

Významná narození:

1883 Benito Mussolini (italský fašistický diktátor a prezident)

1981 Fernando Alonso (španělský automobilový závodník ve Formuli 1, v současnosti hájí barvy Ferrari)

Štěstí však Dianě vydrželo necelý rok. V roce 1997 zemřela spolu se svým milencem Dodim Al-Fayedem při tragické autonehodě ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám