Hlavní obsah

Už sto let posíláme poštu letadlem

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěšky, autem, vlakem, lodí, letecky, po internetu. Všemi těmito způsoby se dnes posílá pošta. Do vzdálenějších míst je dopis dopravován vždy v letadle. První oficiální použití letounu k přepravě poštovních zásilek se uskutečnilo 18. února 1911, kdy bylo transportováno na 6 500 dopisů na vzdálenost 13 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Německý poštovní vůz z 50. let 20. století.

Článek

Nejrychlejším typem klasické pošty na delší vzdálenost je dozajista posílání letecké. Vůbec první přeprava zásilky vzduchem se uskutečnila balónem, a to 7. ledna 1785 z Anglie do Francie. Letecká přeprava pošty byla využívána už v 19. století v době válek, kdy se dopisy do cíle ani jinak dostat nemohly. Ale až na počátku století dvacátého bylo letadlo použito jako oficiální dopravní prostředek pošty.

Letecká přeprava se někdy jeví jako jediná možnost, jak zásilku dopravit do cíle, především když se jedná o cílovou destinaci v zámoří. Pokud se tedy nerozhodneme poslat vánoční přáníčko lodní dopravou, která je sice mnohonásobně levnější, ale v lepším případě trvá i několik týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Pošta v Londýně v 19. století.

Když zabrousíme trochu do historie, zjistíme, že za vůbec první leteckou poštu jsou považováni poštovní holubi. První vzdušný prostředek byl balón, který byl k tomuto účelu dlouho používán, ale nebylo to cílené. Zkrátka se někdo nabídl, nebo měl tím směrem namířeno apod. Poprvé se o oficiální doručení pošty vzduchem pokusil Američan John Wise roku 1859, počasí ho ale donutilo přistát dříve a dopis si tak našel cestu ke svému cíli za pomoci vlaku. Tuto událost připomíná americká poštovní známka za sedm centů vydaná roku 1959.

Speciální známky pro leteckou poštu

S vynálezem letadla přišlo i přepravování zásilek s jeho pomocí, ale nebylo to prvoplánové. K tomu prozatím sloužily pouze vozy. Až 18. února 1911 se francouzský pilot Henri Pequet rozhodl přepravit 6 500 dopisů z Allahabadu do Naini v Indii. Pak už bylo jen otázkou času, kdy vzniknou pravidelné letecké poštovní služby či dokonce společnosti, které se tím budou zabývat. O půl roku později ve Spojeném království byly zavedeny pravidelné spoje mezi Londýnem a Windsorem, ty byly využívány pouze k přepravě poštovních zásilek.

Foto: Profimedia.cz

První letecká společnost zaměřená pouze na přepravu poštovních zásilek vznikla v Kolumbii ve 30. letech 20. století.

V době první světové války Britské královské letectvo mělo speciální poštovní lety, kdy spojovalo své vojáky v Německu s rodnou Británií. Po válce v tom pokračovalo a vyvíjelo letecké trasy přes Blízký východ. Ačkoli byla letecká přeprava pošty už rozšířena do celého světa, první oficiální poštovní letecká služba byla zřízena v Kolumbii. Vznikla letecká společnost Scadta zaměřena na přepravu poštovních zásilek. Pro leteckou poštu vznikly také speciální známky, které byly vydány v Itálii roku 1917. Zvláštní razítka informovala o tom, že dopis má být přepraven letadlem.

Zajímavosti 18. února

Svátek: Gizela

Významné události:

1885 Mark Twain publikoval Dobrodružství Huckleberryho Finna.

1920 do provozu byla uvedena berlínská podzemní dráha.

1929 poprvé byli vyhlášeni vítězové Academy Awards, známé jako Oscaři.

1930 Clyde Tombaugh objevil na svých fotografiích trpasličí planetu Pluto.

1979 v jižní části Alžírska na poušti Sahara padal poprvé a zatím i naposledy sníh.

Významná narození:

1901 Hugo Haas, český herec a režisér (Velbloud uchem jehly, Jedenácté přikázání, Mravnost nade vše, Bílá nemoc - režie a hlavní role).

1932 Miloš Forman, českoamerický režisér a scénárista (Hoří, má panenko, Lásky jedné plavovlásky, Vlasy, Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Goyovy přízraky).

1933 Yoko Ono, japonsko-americká hudebnice, manželka Johna Lennona.

1954 John Travolta, americký herec (Horečka sobotní noci, Pomáda, Pulp Fiction, Tváří v tvář, Divočáci, Hairspray, Bez soucitu).

Dnes jsou zámořské zásilky automaticky posílány letadlem, pokud si dopisovatel nevyžádá lodní dopravu. Jsou společnosti, typu kurýra, které se zabývají levnější dopravou, tedy lodní, ale cena odpovídá kvalitě dopravy. Trvá mnohem déle, z Prahy do New Yorku to může být i šest až osm týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám