Hlavní obsah

OSN poprvé zasedla před 65 lety

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pětašedesáti lety poprvé zasedlo Valné shromáždění Organizace spojených národů. Dnes je považována za největší mezinárodní organizaci na světě. Členy jsou téměř všechny státy na Zemi, což je v současnosti 192 zemí včetně České republiky. 10. ledna 1946 se Valné shromáždění zabývalo otázkami genocidy, diskriminace a překlady klasiky, dnes jsou hlavními body diskuze hospodářská krize a terorismus.

Foto: Profimedia.cz

Valné shromáždění při svém setkání v New Yorku.

Článek

Valné shromáždění již tradičně zasedá vždy každý rok třetí týden v září, a to vždy v úterý. Intenzivně se členové scházejí až do prosince, přičemž pokračují i v následujícím roce, dokud nebudou probrány všechny otázky na pořadu jednání. Často se stává, že zasedání je ukončeno těsně před začátkem dalšího. Zatím poslední shromáždění zasedlo 14. září 2010 a projednávalo a stále může projednávat otázky na rok 2010/2011.

V roce 1946 bylo členy jen 51 států, včetně bývalé Československé republiky, které jsou zároveň zakládajícími členy OSN. Sešly se ve Westminster Central Hall v Londýně. 24. ledna Valné shromáždění už přijalo své první usnesení, opatření vyzývající k mírovému využití atomové energie a odstranění atomových a jiných zbraní hromadného ničení.

Předsednictví rotuje mezi pěti „kontinenty“

V čele Valného shromáždění stojí předseda, který je zvolen vždy v červnu. Nynější předseda, Švýcar Joseph Deiss, bývalý ministr hospodářství a prezident Švýcarské konference, byl zvolen 11. června 2010. Předsednictví každý rok koluje vždy mezi pěti geografickými regiony Afrika, Asie, Východní Evropa, Latinská Amerika a Karibik, Západní Evropa a jiní. Valné shromáždění projednává všechny otázky týkající se Charty OSN, zprávy dalších hlavních orgánů jako Rada bezpečnosti, Ekonomická a sociální rada nebo Mezinárodní soudní dvůr, a volí jejich členy.

Jako pomocné orgány si Valné shromáždění tvoří výbory a komise, hlavních výborů je šest, jsou rozděleny podle toho, co mají projednávat a vyšetřovat. Jsou to tedy výbor politický a bezpečnostní, hospodářský a finanční, sociální a kulturní, dekolonizační, rozpočtový a poslední je výbor právní. Předsedové a místopředsedové Valného shromáždění a těchto výborů tvoří tzv. všeobecný výbor.

Foto: Profimedia.cz

Westminster Central Hall v Londýně, kde se roku 1946 konalo první setkání Valného shromáždění OSN. Ilustrační foto

Při hlasování má každý členský stát jeden hlas bez výjimky. Při běžných otázkách, jako program nebo volba soudců, je potřebná nadpoloviční většina všech přítomných. Při podstatných věcech, jako přijímání nových členů, musí vyslovit souhlas dvoutřetinová většina ze všech přítomných. Avšak v politických otázkách se rozhodnutí přijímá pouze v případě jednomyslného souhlasu.

Zajímavosti 10. ledna

Svátek: Břetislav

Významné události:

Významné události:49 př. n. l. Julius Caesar překročil řeku Rubikon se slovy: „Kostky jsou vrženy.“

Významné události:49 př. n. l. Julius Caesar překročil řeku Rubikon se slovy: „Kostky jsou vrženy.“1422 Husité u Německého Brodu porazili druhou křižáckou výpravu.

Významné události:49 př. n. l. Julius Caesar překročil řeku Rubikon se slovy: „Kostky jsou vrženy.“1422 Husité u Německého Brodu porazili druhou křižáckou výpravu.1843 v Londýně byl zprovozněn první úsek metra, nejstaršího metra na světě.

1941 v Berlíně došlo k podepsání sovětsko-německé hospodářské smlouvy.

Významná narození:

Významná narození: 1876 Olga Fastrová, první česká profesionální novinářka, učitelka, překladatelka a spisovatelka (Tři mládenci, Útulný domov, Okovy).

Významná narození: 1876 Olga Fastrová, první česká profesionální novinářka, učitelka, překladatelka a spisovatelka (Tři mládenci, Útulný domov, Okovy).1869 Grigorij Jefimovič Rasputin, ruský mystik a rádce poslední ruské vládnoucí dynastie Romanovců.

Významná narození: 1876 Olga Fastrová, první česká profesionální novinářka, učitelka, překladatelka a spisovatelka (Tři mládenci, Útulný domov, Okovy).1869 Grigorij Jefimovič Rasputin, ruský mystik a rádce poslední ruské vládnoucí dynastie Romanovců.1883 Alexej Nikolajevič Tolstoj, ruský spisovatel (Aelita, Podivín, Zavolží).

Významná narození: 1876 Olga Fastrová, první česká profesionální novinářka, učitelka, překladatelka a spisovatelka (Tři mládenci, Útulný domov, Okovy).1869 Grigorij Jefimovič Rasputin, ruský mystik a rádce poslední ruské vládnoucí dynastie Romanovců.1883 Alexej Nikolajevič Tolstoj, ruský spisovatel (Aelita, Podivín, Zavolží).1913 Gustav Husák, komunistický prezident Československa.

Významná narození: 1876 Olga Fastrová, první česká profesionální novinářka, učitelka, překladatelka a spisovatelka (Tři mládenci, Útulný domov, Okovy).1869 Grigorij Jefimovič Rasputin, ruský mystik a rádce poslední ruské vládnoucí dynastie Romanovců.1883 Alexej Nikolajevič Tolstoj, ruský spisovatel (Aelita, Podivín, Zavolží).1913 Gustav Husák, komunistický prezident Československa.1929 Zděněk Ornest, český herec (Pozor, vizita!, Křeček v noční košili, Kamarád do deště).

Významná narození: 1876 Olga Fastrová, první česká profesionální novinářka, učitelka, překladatelka a spisovatelka (Tři mládenci, Útulný domov, Okovy).1869 Grigorij Jefimovič Rasputin, ruský mystik a rádce poslední ruské vládnoucí dynastie Romanovců.1883 Alexej Nikolajevič Tolstoj, ruský spisovatel (Aelita, Podivín, Zavolží).1913 Gustav Husák, komunistický prezident Československa.1929 Zděněk Ornest, český herec (Pozor, vizita!, Křeček v noční košili, Kamarád do deště).1945 Rod Stewart, britský zpěvák (Every Picture Tells A Story, A Night On The Town).

Významná narození: 1876 Olga Fastrová, první česká profesionální novinářka, učitelka, překladatelka a spisovatelka (Tři mládenci, Útulný domov, Okovy).1869 Grigorij Jefimovič Rasputin, ruský mystik a rádce poslední ruské vládnoucí dynastie Romanovců.1883 Alexej Nikolajevič Tolstoj, ruský spisovatel (Aelita, Podivín, Zavolží).1913 Gustav Husák, komunistický prezident Československa.1929 Zděněk Ornest, český herec (Pozor, vizita!, Křeček v noční košili, Kamarád do deště).1945 Rod Stewart, britský zpěvák (Every Picture Tells A Story, A Night On The Town).1951 Tomáš Töpfer, český herec, divadelní režisér, dramatik a politik (jako herec: Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města, Život na zámku).

1964 Zdeněk Kub, český baskytarista skupiny Arakain.

Otázky pronásledování a diskriminace, zločinu proti lidskosti, politických práv žen nebo takové, které dnes považujeme za samozřejmost, jako lékařská péče zaměstnanců nebo povolení překladů klasické literatury. To vše bylo jednomyslně schváleno na prvním zasedání Valného shromáždění, které začalo dne 10. ledna 1946.

Reklama

Výběr článků

Načítám