Hlavní obsah

Den, kdy se zrodilo sci-fi

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý den v roce je dnem science fiction, protože právě v tento den se narodil americký spisovatel a zakladatel velice uznávaného žánru sci-fi Isaac Asimov. Díla jako Roboti a Impérium nebo Ocelové slunce zná už každý fanoušek science fiction.

Foto: Profimedia.cz

Science Fiction Museum v Seattlu v USA. Ilustrační foto

Článek

Tento americký spisovatel se narodil v Rusku, dnes území Běloruska, 2. ledna 1920 a zemřel 1992 v USA ve státě New York. Byl znám především jako spisovatel, ale jeho profesí byla biochemie, která ho také inspirovala v jeho dílech o robotice. Získal nejednu cenu Hugo, jež se každoročně uděluje nejlepším dílům žánru science fiction a fantasy vydaným v uplynulém roce, a cenu Nebula, kterou se oceňují američtí spisovatelé taktéž žánru sci-fi, již vydali své dílo v posledních dvou letech.

Muž milující stísněné prostory

Asimov byl velice pilným studentem. Po střední škole ihned nastoupil na Kolumbijskou univerzitu, kde promoval 1939. Začala ale druhá světová válka a Isaac dobrovolně nastoupil na námořní základnu ve Filadelfii. Po válce se ale opět vrátil ke své vášni a v roce 1948 dokončil studia a stal se doktorem biochemie. Téměř okamžitě začal vyučovat biochemii na Bostonské univerzitě. Až za 10 let se stává profesionálním spisovatelem.

Asimov měl velmi pestrý a zajímavý život. Trpěl klaustrofilií, což je opak klaustrofobie. Miloval stísněné prostory, a to se odrazilo v jeho dílech, kde lidé na Zemi žili v podzemí či jeskyních a měli panickou hrůzu z otevřeného prostoru. Paradoxem však je, že se bál létat. Několik jeho beletrií je doslova přecpaná kosmickými lety a meziplanetárními válkami. I když měl spisovatel sci-fi žánru celkem veselý a různorodý život, v roce 1983 byl při operaci nakažen virem HIV. Doktoři mu podali transfuzi nakažené krve. Rodina se však o jeho nemoci dozvěděla až po smrti.

Zákony robotiky

Pravidla chování robotů byla zahrnuta v dílech o robotech Isaaca Asimova. Poprvé byly popsány v roce 1942 v povídce Hra na honěnou. Tyto principy začaly být považovány za základní požadavky na vývoj a používání robotů. Dokonce se staly dogmatem sci-fi literatury. Asimov vymyslel tři zákony robotiky, později přidal ještě nultý zákon, který se objevil v knize Roboti a Impérium.

1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.

1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem.

1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem. 3) Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

0) Robot nesmí ublížit lidstvu nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo.

Foto: Profimedia.cz

Magazín o sci-fi od spisovatele Isaaca Asimova z roku 1977. Ilustrační foto

Americký spisovatel se robotům věnoval celý život. Ještě jako kluk napsal svou první povídku, která se jmenovala Robbie, můžeme ji najít ve sbírce povídek Já, robot. Nejznámějším dílem je série Nadace z roku 1966. Asimov se netajil tím, že slovo robot převzal od českého spisovatele Karla Čapka z knihy RUR. Knihu samozřejmě přečetl a prohlásil o ní, že se mu nelíbí.

Zajímavosti 2. ledna

Svátek: Karina

Počasí:

Počasí: Minimum -21,7°C z roku 1861

Maximum 13,4°C z roku 1921

Významné události:

Významné události:1762 vznikla česko-rakouská dvorská kancelář.

1959 Sovětská sonda Luna 1, jež provedla první průlet okolo Měsíce, byla vypuštěna z kosmodromu Bajkonur.

Významná narození:

Významná narození:1670 Octavio Broggio, italský stavitel a architekt působící v Čechách (kostel Nejsvětější Trojice v Praze na Novém Městě, kostel sv. Václava v Litoměřicích).

Významná narození:1670 Octavio Broggio, italský stavitel a architekt působící v Čechách (kostel Nejsvětější Trojice v Praze na Novém Městě, kostel sv. Václava v Litoměřicích).1909 Riccardo Cassin, italský horolezec a zlepšovatel horolezeckého vybavení.

Významná narození:1670 Octavio Broggio, italský stavitel a architekt působící v Čechách (kostel Nejsvětější Trojice v Praze na Novém Městě, kostel sv. Václava v Litoměřicích).1909 Riccardo Cassin, italský horolezec a zlepšovatel horolezeckého vybavení.1941 Petr Pilhart, český politik.

1974 Tomáš Řepka, český fotbalista klubu AC Sparta Praha.

Autor více než 400 vědeckých, populárně vědeckých, sci-fi i detektivních knih patřil za svého života mezi tři nejlepší autory sci-fi. Isaac Asimov získal sedm cen Hugo a dvě ceny Nebula. V roce 1986 byl jmenován Velmistrem žánru udělenou Asociací amerických spisovatelů žánrů science fiction a fantazy. A v roce 1997, pět let po své smrti, byl uveden do síně slávy Společností Kansas City Science Fiction and Fantasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám