Hlavní obsah

Změny podnebí v Africe ohrožují zvířata včetně lvů

Právo, JPL

Krevní parazité trypanozomy přenášené bodalkami, známějšími jako mouchy tse-tse, se dnes vyskytují na třetině afrického kontinentu. Zatímco u člověka vyvolávají nebezpečnou spavou nemoc, jiná forma má u skotu na svědomí úbytek svalové hmoty a snížení zdatnosti, nezřídka i úhyn. Choroba ročně na černém kontinentě zabije na tři miliony kusů hovězího dobytka.

Foto: facebook Michal Prášek

Mladá lvice Ljuva.

Článek

Nečekaný nepřímý dopad klimatických změn na živočichy popsal v časopise Conservation Biology se spolupracovníky Neil Carter z univerzity v americkém městě Boise. Jeho tým zkoumal, jak se posune areál rozšíření trypanozom, jestliže se do roku 2050 přece jen podaří zmírnit dopady změn podnebí nebo pokud se vývoj globálního klimatu bude i nadále ubírat stejným směrem a shodným tempem jako dnes.

Záhadný úhyn stovek slonů v Botswaně: na vině jsou zřejmě přírodní toxiny

Svět

Když řádí tse-tse

Zjištění, že se trypanozomy v důsledku klimatických změn v Africe nejspíš rozšíří na dalších 1,9 milionu kilometrů čtverečních, není až tak překvapivé. Ze stejného důvodu se zvětší areál výskytu i u dalších organismů ohrožujících lidské zdraví.

Prognózy Světové banky hovoří o tom, že rozmach malárie způsobený šířením jak původců, tedy prvoků zimniček (Plasmodium), tak jejich přenašečů komárů rodu Anopheles může zasáhnout přinejmenším 200 milionů lidí. Co se ale předpokládalo mnohem méně, bylo naopak vymizení trypanozom z některých afrických oblastí, celkově zabírajících 0,5–0,7 milionu kilometrů čtverečních.

V Africe žije jen asi 25 tisíc lvů
V době příchodů Evropanů na černý kontinent to bylo desetkrát více
Areál rozšíření lva se od roku 1960 zmenšil o plných 92 procent
Červený seznam ohrožených druhů vydávaný IUCN (Mezinárodní unií ochrany přírody) hodnotí tuto šelmu jako celosvětově ohroženou v kategorii zranitelný

Soužití je možné

Carter se podíval na to, do jaké míry se oblasti ústupu spavé nemoci překrývají se současným výskytem ikony africké fauny – lva. Ukázalo se, že v 38 lokalitách ve východní Africe v současnosti osídlených zmiňovanou kočkovitou šelmou se areál rozšíření trypanozom zmenší o celou třetinu. Dá se předpokládat, že zemědělci na nich právě kvůli vymizení obávané nemoci začnou chovat více skotu, čímž vzroste počet střetů mezi lidmi a lvy.

Z francouzského cirkusu zachránili další týrané lvy

Koktejl

„Lidé a lvi však mohou vedle sebe žít,“ uzavírá Paola Bouleyová z národního parku Goronosa v Mosambiku, která se na výzkumu rovněž podílela.

Reklama

Výběr článků

Načítám