Hlavní obsah

Záhadný úhyn stovek slonů v Botswaně: na vině jsou zřejmě přírodní toxiny

– Gaborone

Pravděpodobnou příčinou záhadného úhynu několika stovek slonů v Botswaně by mohly být podle předběžných výsledků testů jedy přírodního původu, uvedla v pátek agentura Reuters s odvoláním na ředitele oddělení pro divokou přírodu národních parků Botswany Cyrila Taoloa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Botswaně našli přes 350 mrtvých slonů, důvod je neznámýVideo: Reuters

 
Článek

Uhynulí sloni byli nalezeni v oblasti delty řeky Okavango na severozápadě Botswany. Úřady nejprve hovořily o 154 zvířatech, později se jejich počet zvýšil o dalších více než sto. Jejich těla byla netknutá, což svědčí o tom, že se nestala terčem pytláků, kteří slony loví kvůli klům.

Vzorky tkání mrtvých zvířat byly zaslány k rozboru do několika zemí včetně USA. Z analýz podle Taoly zatím vyplývá, že příčinou úhynu nejspíše nebyla infekční choroba: „Dostali jsme výsledky několika testů ze zahraničí včetně USA. Podle nich je velice nepravděpodobné, že by smrt zapříčinil infekční patogen.”

V Botswaně záhadně ve velkém vymírají sloni. Za dva měsíce jich pošlo nejméně 350

Cestování

Taolo uvedl, že se nyní odborníci zaměří na možné environmentální příčiny, jako jsou toxiny produkované bakteriemi ve vodních plochách.

Vyšetřování již dříve vyloučilo jako možný důvod smrti sněť slezinnou, která v části Botswany občas postihuje divoká zvířata.

V Botswaně žije téměř třetina všech afrických sloních jedinců a stáda se tam stále zvětšují - zatímco na konci 90. let v zemi žilo 80 000 slonů, nyní je jich 130 000. Podle agentury Reuters se o tento příznivý trend zasloužila i dobrá správa rezervací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám