Hlavní obsah

Zástupcům vysokých škol se nelíbí chystané financování

Praha

Zástupci českých univerzit předali ministerstvu školství své připomínky k novému financování VŠ, které by ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) chtěla zavést od roku 2018. Na tiskové konferenci po jednání Rady vysokých škol to řekl její předseda Jakub Fischer. Podle něj se jim nelíbí zejména představa ministerstva o způsobu financování na základě společenské objednávky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vysoké školy podle Fischera nepopírají to, že by určitým způsobem měla být při financování zohledněna společenská poptávka po oborech. Domnívají se ale, že ministerstvem navrhovaný způsob nebude dost transparentní.

„Panují silné rozpaky nad celým rozpočtovým okruhem společenské objednávky, jakým způsobem se má koncipovat, jak se má naplňovat, jakým způsobem se má rozhodovat o užití prostředků z toho ukazatele a jak se mají dané prostředky rozdělovat,” uvedl Fischer, který je zároveň členem pracovní skupiny, jež se na přípravě nového financování podílí.

Současný systém je prý přehledný

Velkou výhodou dnešního způsobu financování vysokých škol je podle Fischera vysoká míra transparentnosti.

„Dnes si kdokoli může na stránkách ministerstva školství stáhnout podrobnou metodiku způsobu rozdělování prostředků, může si stáhnout veškeré tabulky, může se podívat, jaká škola má kolik peněz, proč je má či jak se k těm penězům přišlo,” řekl.

Zavedení ukazatele společenské objednávky, který se v rozpočtu navrhuje v objemu 1,5 miliardy korun, podle něj transparentnost naopak popírá.

Nevěří, že se návrh stihne projednat

Další připomínky mají vysoké školy k financování podle atraktivity a k plánovanému rozdělení vysokých škol do čtyř typů. Specifický způsob financování je podle Fischera pochopitelný u uměleckých a neuniverzitních škol.

Pokud nedojde k navýšení rozpočtu o slíbených 4,5 miliardy Kč, tak je diskuse o novém systému financování bezpředmětná.
Jakub Fischer, předseda Rady vysokých škol

Rozdělení škol zaměřujících se na výzkum na dvě skupiny, kdy v jedné budou školy s největším počtem studentů a ve druhé zbývající vysoké školy s vědeckou činností, prý budí velké rozpaky.

„My věříme, že připomínky, které k tomu jsou, a náměty, které z diskuse vzešly, ministerstvo zapracuje do další verze, kterou připravuje,” řekl Fischer.

Nezbytným předpokladem realizace nového modelu financování je ale podle něj navýšení rozpočtu vysokých škol ve výši, kterou ministryně avizovala. „Pokud nedojde k navýšení rozpočtu o slíbených 4,5 miliardy Kč, tak je diskuse o novém systému financování bezpředmětná,” dodal.

Nemyslí si, že je realistické, že by se návrh nového financování stačil projednat a připravit do konce května, jak požaduje ministryně.

Poukázal ale zároveň na to, že se v červnu budou na většině vysokých škol konat přijímací zkoušky, přičemž vedení škol by uvítalo, kdyby v té době bylo jasné, jakým způsobem bude financování v dalším období fungovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám