Hlavní obsah

Změna financování soukromých škol se nechystá

– Praha

Financování soukromých a církevních škol by mělo zůstat stejné jako dosud, žádný konkrétní návrh na změnu ministerstvo školství nepřipravuje. V minulosti se přitom o úpravách financování neveřejných škol diskutovalo, na koaliční radě o tom chtějí pravidelně debatovat lidovci. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) loni v létě plánovala, že teze změn financování soukromých a církevních škol předloží do konce roku 2016.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Neveřejné školy nejsou zahrnuty v reformě financování, kterou v lednu schválili poslanci. Nadále se financují podle počtu žáků. Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska je se současným stavem poměrně spokojené.

„Považujeme ho za funkční kompromis,” uvedla jeho místopředsedkyně Pavla Katzová.

MŠMT: Nemáme problém povolovat vznik soukromých škol

V některých zdrojích se v minulých dnech objevily informace, že se ministerstvo školství zdráhá povolovat nové soukromé školy. Informace s odkazem na sdělení několika žadatelů z různých regionů přinesla organizace EDUin, která vzdělávání v ČR sleduje a komentuje. Neoficiálně se o tom doslechla také Katzová. Ministerstvo školství to ale odmítá.

Valachová na twitteru uvedla, že od listopadu 2015 povolila 42 neveřejných škol. Naposledy v lednu církevní gymnázium v Praze a navýšení kapacity gymnázií PORG. Zamítnuto od té doby bylo jedenáct žádostí, jak ministerstvo informovalo. Soukromé školy považuje za doplněk veřejného školství.

Aktuálně v ČR funguje 180 soukromých základních škol, které navštěvuje 12 tisíc žáků. Jde zpravidla o malé školy. Veřejných škol jsou asi čtyři tisíce a chodí na ně 98 procent dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám