Hlavní obsah

Školský výbor podporuje růst rozpočtu resortu školství, chce rovněž vyšší ochranu učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovní školský výbor na čtvrtečním zasedání podpořil rozpočet ministerstva školství na rok 2017. Ten je o 13,5 miliardy korun vyšší než letos. Bez evropských peněz MŠMT rozdělí téměř 148 miliard korun. Jednomyslnou podporu získal i nový systém financování škol, který by měl být místo na počtu žáků postaven na počtu odučených hodin. Výbor také podpořil ustanovení o ochraně učitelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Školský výbor schválil doprovodné usnesení, které vyzývá k růstu výdajů na školství i v dalších letech. Pokud toto usnesení Poslanecká sněmovna schválí, doporučí tím vládě, aby růst výdajů zahrnula do výdajových rámců státního rozpočtu na období od roku 2018.

Podpora vzdělávání znevýhodněných

Vedle bezmála dvoumiliardového navýšení pro sport si nejvíce polepšilo regionální školství, celkem o 8,7 miliardy korun. Zvýšení platů učitelů i nepedagogických pracovníků, které platí od září, se v rozpočtu odrazí meziročním růstem o 7,6 miliardy korun. Navíc školy dostanou peníze na výdaje spojené s vyšším počtem žáků a podporu pro vzdělávání handicapovaných a jinak znevýhodněných dětí.

Vysoké školy mají k dispozici přes 21 miliard korun, což je obdobná částka jako letos. Na rozdíl od předchozích let ale mají přímo v rozpočtu přidělenu více než miliardu, kterou dosud získávaly dodatečně mimorozpočtovými operacemi. Tutéž částku mají i ve výhledech na roky 2018 a 2019. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce o jejím zvýšení v dalších letech jednat.

Příprava vrcholových sportovců

Výbor rozpočet mírně upravil. Přesunem prostředků uvnitř výdajů na sport přidal  na sportovní reprezentaci 150 miliónů korun, které mají být určeny zejména na přípravu vrcholových sportovců.

Na úkor státního dluhu bylo do rozpočtu zařazeno 100 miliónů korun na podporu technického a přírodovědného vzdělávání a propagaci vědy mezi žáky základních a středních škol. Padesát miliónů by mohlo putovat na podporu mládeže.

Vyloučení ze školy

Poslanci také využili otevřeného školského zákona k předložení pozměňovacích návrhů, které se financování přímo netýkají.

K ochraně učitelů by měla přispět jasná definice jejich postavení a povinnost ředitele zahájit řízení směřující k vyloučení žáka ze školy, pokud se dopustí opakovaných hrubých fyzických či slovních útoků nejen vůči pedagogickým pracovníkům. [celá zpráva]

Návrh připravovaný na ministerstvu školství předložil poslanec Petr Kořenek (ČSSD).

Valachová upozornila, že za současné situace má teoreticky jednat řada orgánů, ale v praxi učitele nikdo nechrání. Vedle povinnosti zahájit kroky směřující k vyloučení by také ředitelé měli mít povinnost veškerá závažná provinění hlásit orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a státnímu zastupitelství. Mohlo by se to využívat u dětí na základní škole, kde není možné vyloučení.

Spolupráce škol s firmami

Poslankyně Ivana Dobešová (ANO) navrhla doplnit do zákona, že se zaměstnavatelé mají právo podílet na tvorbě vzdělávacích programů odborných škol, studenti mají do firem chodit na praxe a stáže a odborníci z praxe se mají účastnit výuky i závěrečných zkoušek. Experti z praxe by se také měli aktivněji účastnit absolutorií na vyšších odborných školách.

Ministryně její návrh podpořila. Legislativně podle ní ukotvuje praxi, která se již nyní na některých odborných školách uskutečňuje. „Zákonný rámec umožní, aby bylo financováno vše, co s tím souvisí,“ dodala.

Změna financování, kterou výbor podpořil, se podle vládního návrhu bude týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Financování soukromých a církevních škol zůstane stejné.

Nový systém by měl platit od září 2018 a měl by zajistit jednotné financování škol bez ohledu na to, v jakém kraji se nacházejí. Na rozdíl od současného systému také nebude zvýhodňovat školy s vyšší naplněností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám