Hlavní obsah

Žáků základních a středních škol od září přibude, učitelé ale chybějí

– Praha

Počet žáků základních a středních škol v porovnání s minulým školním rokem od září vzroste, a to o 17 500. Navzdory mírnému úbytku prvňáků by měl do škol znovu přijít silnější ročník, než z nich v červnu vyšel. Celkem by v nadcházejícím školním roce mohlo do ZŠ chodit asi 953 500 dětí a do středních kolem 409 000 žáků. Vyplývá to z odhadů ministerstva školství. Zato učitelů je podle průzkumu úřadu nedostatek.

Foto: Profimedia.cz

V uplynulém školním roce docházelo do ZŠ zhruba 941 tisíc žáků, od září by to mělo být o asi 12 500 více.

Článek

„Zatímco v uplynulém školním roce docházelo do základních škol zhruba 941 tisíc žáků, od září by to mělo být o asi 12 500 více,“ uvedla mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Množství středoškoláků v denní formě studia by se mělo zvednout o 5000 žáků, loni jich bylo přibližně 404 000.

Počet prvňáčků v základních školách bude v novém školním roce pravděpodobně podobný jako loni. Ministerstvo odhaduje, že se jejich počet sníží asi o 300 na přibližně 107 800. Přesné statistiky bude mít úřad po vyhodnocení podzimního sběru dat.

Demografie, věk a plat

Důvodem nárůstu počtu školáků je demografický vývoj, kdy ze škol v posledních letech vycházejí slabší ročníky absolventů a nově nastupující ročníky jsou početnější.

Například loni bylo dle statistik ministerstva do prvních tříd přijato 108 100 dětí a v devátých třídách bylo žáků kolem 80 tisíc. Nejvíce dětí chodilo v minulém školním roce do pátých tříd – zhruba 117 500.

Školy přitom v současnosti trápí nedostatek pedagogů. Podle průzkumu ministerstva ze začátku roku může od září chybět až 6000 učitelů. Pokud se ředitelům nepodaří sehnat kvalifikované vyučující, budou muset pro zajištění výuky přijmout ty bez potřebného vzdělání nebo rozdělit hodiny mezi stávající pedagogy jako přesčasy.

Průměrný věk učitelů je dle průzkumu resortu 47,2 roku a čím dál více jich odchází do důchodu. Zájem absolventů pedagogických fakult o povolání učitele je přitom nedostačující, řada z nich odchází mimo školství.

Důvodem jsou podle odborníků jednak platy, ale i podmínky práce ve školách. Učitelé si například často stěžují na administrativní zátěž nebo na to, že mají na starosti příliš velké množství dětí, kterým by měli přizpůsobovat výuku dle jejich individuálních potřeb.

Průměrný plat učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku činil 36 224 korun měsíčně. Průměrná mzda v ČR byla ve stejném období 32 466 Kč.

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by platy učitelů měly do roku 2021 vzrůst v průměru alespoň na 45 tisíc. Vláda to slíbila ve svém programu. Chce toho docílit navýšením platů pedagogů o deset procent v příštím roce a o dalších devět procent v roce 2021.

Odbory požadují více, protože příjmy rostou i mimo školství. Dlouhodobě usilují o růst učitelského platu v průměru na 130 procent průměrné mzdy, což by na začátku letošního roku bylo asi 42 200 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám