Hlavní obsah

Zájemci o studium na jaderné fakultě ČVUT se mohou hlásit ještě v září

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 70 tisíc středoškoláků letos skládá maturitu, velká část z nich bude zřejmě pokračovat ve studiu na některé VŠ. Většina studentů sice přihlášku ke studiu podala v řádném termínu, nicméně stále existují možnosti se někam hlásit. Například i na pražskou „jaderku”.

Foto: FJFI

Budova Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT

Článek

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického (FJFI ČVUT) v Praze vypsala náhradní termín pro podání přihlášek do 7. září. Přijímací zkoušku do bakalářského studia přitom FJFI letos všem přihlášeným promíjí.

„Naše fakulta se může pochlubit stoprocentním uplatněním svých absolventů. Poptávka je tak vysoká, že i kdybychom počet absolventů zněkolikanásobili, stále nebude stačit. Obrovský zájem je jak o fyziky či chemiky, tak o absolventy matematických směrů studia či směrů zaměřených na informační technologie,” popsal proděkan FJFI pro pedagogiku Michal Beneš.

Nedávno navíc fakulta získala akreditaci pro nový studijní program Vyřazování jaderných zařízení z provozu, který je v Evropě ojedinělý.

Jaderná fakulta připravila nový studijní program - vyřazování jaderných zařízení z provozu

Věda a školy

Celkem si tak zájemci o bakalářské studium mohou vybírat z 19 studijních směrů. Díky společnému základu většiny z nich není podle školy problém, aby studenti během prvního roku či dvou změnili původně vybraný studijní směr.

Podle Beneše je jednou z předností FJFI i téměř rodinná atmosféra. „Velmi rychle se noví studenti seznámí se svými staršími spolužáky i s vyučujícími a navzájem si pomáhají ke zdárnému dokončení studia,“ dodal.

Přihlášku ke studiu je možné letos podat bezkontaktně - stačí ji vyplnit online a potřebné podklady poslat e-mailem.

Zájem o techniku roste

Jak ukázala aktuální analýza vzdělávací společnosti Tutor, mezi uchazeči o studium na vysoké škole letos oproti loňsku obecně vzrostl zájem o technické obory, přihlásilo se na ně zhruba o desetinu více lidí než loni.

Výrazný nárůst přihlášek zaznamenalo jak ČVUT, tak třeba i Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO).

Mezi uchazeči o VŠ vzrostl zájem o techniku, tvrdí analýza

Věda a školy

Svůj vliv nepochybně mohlo mít i letošní zmírnění, nebo dokonce přímo zrušení přijímaček na některých školách, fakultách či oborech, případně leckde právě i zmíněná možnost hlásit se na univerzitní obor později.

Na lékařské a zdravotnické obory přitom přišlo ve srovnání s minulým rokem přihlášek méně, i když je o ně zájem stále velký.

Na některých oborech VŠ letos nebudou přijímací zkoušky

Věda a školy

Přijímačky na vysoké školy se letos každopádně kvůli mimořádné situaci kolem koronaviru na řadě oborů posunuly na pozdější termíny než obvykle. Někde začaly zkoušky v polovině června, jinde se budou konat i v červenci či srpnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám