Hlavní obsah

Zájem o příspěvek na školní obědy vzrostl o 31 procent, oznámila organizace

Praha

Ve školách letos výrazně vrostl zájem o školní obědy zdarma. Počet dětí, kterým je díky projektu poskytuje nezisková organizace Women for Women (W4W), stoupl od loňska o zhruba 3000 na 12 700. Očekává se, že kvůli rostoucí inflaci nebude moct dětem zaplatit oběd čím dál víc rodičů a zájem o podporu na školní stravování se opět zvýší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Projekt „Obědy pro děti“ zahájila organizace Women for Women v roce 2013. Organizace poskytuje pomoc prostřednictvím ZŠ. Vytipování dětí, které potřebují pomoc, mají na starosti ředitelé škol ve spolupráci s učiteli.

Letos v červnu dostala organizace na program dotaci ministerstva školství 60 milionů korun. Tato částka ale podle ní celkovou potřebu nezaplatí, další peníze tak čerpá od dárců.

Ministerstvo podpoří 400 znevýhodněných škol téměř dvěma miliardami, řekl Gazdík v Bílině

Věda a školy

Podle manažerky organizace Jany Skopové se zájem o příspěvek na obědy pro školáky zvyšuje ve všech krajích.

Největší poptávka po příspěvku na teplý oběd byla v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

„Zatímco v prvním školním roce 2013/2014, kdy byl projekt spuštěn, podpořila W4W přibližně 370 žáků z 93 škol, loni to bylo už 9709 dětí z 955 škol. Letos číslo atakuje 13 tisíc,“ vyjmenovala.

Ve školách roste zájem o obědy zdarma

Věda a školy

Nejvíc dětí podle ní obědvalo s podporou projektu v Moravskoslezském kraji, a to 1995. V Ústeckém kraji to bylo 1821. V Česku je podle dat ministerstva školství kolem 4200 základních škol, letos do nich chodilo asi 965 tisíc dětí.

Na podzim jich pravděpodobně přibude

Čím dál víc rodin s nízkými příjmy se podle Skopové dostává do existenčních problémů v důsledku inflace a rostoucích cen potravin, energií a bydlení.

Ovoce a zelenina pro děti ve školách nebudou v plastových obalech

Domácí

„Doslova prudce tedy roste počet dětí, jejichž rodiče nemají jak zaplatit školní obědy,“ upozornila ředitelka a zakladatelka W4W Ivana Tykač s tím, že situace nízkopříjmových rodin se dramaticky zhoršuje.

„Řada rodin bude k úhradě drastických nedoplatků na zálohách vyzvána až v druhé polovině tohoto roku. Dětí, kterým jejich rodiče nebudou moci zaplatit školní obědy, proto na podzim razantně přibude,“ předesílá.

Japonské děti jsou z pohledu výživy považovány za nejzdravější na světě

Děti

Průměrná cena školního oběda v základní škole vzrostla podle Skopové v poslední době z 25 korun na 30 korun. „Tam, kde se zatím ceny nezvedly, se počítá s jejich růstem od září,“ podotkla. Již dříve uvedla, že v některých školách stál tento školní rok oběd i 40 korun.

Oběd v restauraci stojí o 28 Kč více než v roce 2020

Ekonomika

MŠMT podporovalo v uplynulých letech školní obědy zdarma dotačním programem „Podpora školního stravování pro žáky základních škol“. V posledních dvou letech se do něj podle mluvčí resortu Anety Lednové kromě organizace Women for Women nikdo jiný nepřihlásil.

Dotace na obědy zdarma pro chudé děti poskytovalo v uplynulých letech také ministerstvo práce, a to z Operačního programu potravinové pomoci.

Obliba alkoholu u studentů klesá, spíš sáhnou po sladkostech

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám