Hlavní obsah

Záhada obávaného spinosaura rozluštěna: tvor větší než T. rex lovil kořist pod vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad životem spinosaura, největšího nalezeného masožravého dinosaura, si paleontologové dlouho lámali hlavu. Snažili se přijít na to, jak tento podivný vodomilný živočich žil a lovil. Brodil se řekami a jezery jako nějaké obrovské volavky, nebo se potápěl jako krokodýli či hroši? Odpověď celou dobu ležela v kostech, resp. v jejich hustotě, napsala agentura Reuters.

Foto: Davide Bonadonna/Handout, Reuters

Ilustrace spinosaura lovícího rybu

Článek

Vědci zjistili, že spinosaurus a jeho příbuzný baryonyx měli extrémně husté kosti, které jim pomáhaly zůstat plně pod vodou při lovu.

Oba druhy predátorů patřily k čeledi spinosauridů – dinosaurů z období křídy, kteří se pyšnili dlouhými tlamami podobnými těm krokodýlím a kuželovitými zuby uzpůsobenými k lovu vodních živočichů.

Foto: Jim Bourg/File Photo, Reuters

Vědci při rekonstrukci kostry druhu Spinosaurus aegyptiacus – snímek z konference ve Washingtonu (2014)

Spinosauři žili na území dnešní Afriky před zhruba 112 až 94 miliony lety. Dospělý jedinec byl dlouhý asi 15 metrů a vážil okolo sedmi tun. Nejznámější dávný masožravec Tyrannosaurus rex měřil průměrně 11-12 metrů.

Děsivá „žraločí ploutev“

Stavba těla těchto spinosauřích velikánů se lišila od ostatních druhů – měli relativně malou pánev, krátké zadní nohy, ocas podobný pádlu a na zádech dva metry vysoký kostní hřeben podobný plachtě.

Paleontologové představili unikátní lebku basilosaura

Věda a školy

„Myslím si, že tohle zvíře je zkrátka podivné – dnes nežije nic, co by se mu alespoň trochu podobalo,“ konstatoval paleontolog Matteo Fabbri z přírodovědeckého muzea v Chicagu a vedoucí autor studie zveřejněné v odborném časopise Nature.

Foto: Diego Mattarelli/Handout, Reuters

Paleontolog Matteo Fabbri opatrně vykopává zkamenělé kosterní pozůstatky spinosaura – snímek z terénních prací v Maroku v roce 2019.

„Zamlouvá se mi představa, jak je toto obrovské, několikatunové zvíře ponořené ve vodě a chytá kořist. Je pozoruhodné, že měl na zádech obrovský plachtovitý hřeben, kvůli kterému by pro něj bylo těžké ukrýt se pod vodou. Je to ale mnohem zlověstnější: trochu jako žraločí ploutev, která kouká nad hladinou,“ poznamenal paleontolog Oxfordské univerzity a spoluautor studie Roger Benson.

Okřídlený plaz. Ve Skotsku objevili pozůstatky zřejmě největšího ptakoještěra z období jury

Věda a školy

Aby zjistili, nakolik hustota kostí přímo souvisí s životem ve vodě, výzkumníci nashromáždili údaje o 297 žijících i vyhynulých živočiších – suchozemských, obojživelníků i vodních. Hutné kosti měla zvířata přizpůsobená životu ve vodě jako velryby, tuleni, dugongové, hroši, krokodýli, tučňáci i řada vyhynulých mořských plazů.

Další příbuzný se nepotápěl

Stejnou hustotu kostí jako spinosaurus a baryonyx neměli žádní jiní dinosauři, což naznačuje, že byli jediní, kdo ze souše pokořil vodní svět. Baryonyx byl dlouhý kolem 10 metrů a žil před asi 125 miliony lety zejména v Evropě.

Foto: Yuya Shino/File Photo, Reuters
Foto: Yuya Shino/File Photo, Reuters

Pracovníci u repliky spinosaura v muzeu v japonském Tokiu (foto z roku 2016)

Ovšem jejich další „bratranec“ z čeledi Spinosauridae, pojmenovaný suchomimus, postrádal takovou hustotu kostí, tudíž zřejmě byl tzv. brodivým predátorem – což ukazuje na neočekávanou úroveň rozmanitosti v této skupině.

Suchomimus dosahoval délky asi 11 metrů a žil před cca 120 miliony lety na území dnešního afrického kontinentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám