Hlavní obsah

Záhada obávaného spinosaura rozluštěna: tvor větší než T. rex lovil kořist pod vodou

Nad životem spinosaura, největšího nalezeného masožravého dinosaura, si paleontologové dlouho lámali hlavu. Snažili se přijít na to, jak tento podivný vodomilný živočich žil a lovil. Brodil se řekami a jezery jako nějaké obrovské volavky, nebo se potápěl jako krokodýli či hroši? Odpověď celou dobu ležela v kostech, resp. v jejich hustotě, napsala agentura Reuters.

Foto: Davide Bonadonna/Handout, Reuters

Ilustrace spinosaura lovícího rybu

Článek

Vědci zjistili, že spinosaurus a jeho příbuzný baryonyx měli extrémně husté kosti, které jim pomáhaly zůstat plně pod vodou při lovu.

Oba druhy predátorů patřily k čeledi spinosauridů – dinosaurů z období křídy, kteří se pyšnili dlouhými tlamami podobnými těm krokodýlím a kuželovitými zuby uzpůsobenými k lovu vodních živočichů.

Foto: Jim Bourg/File Photo, Reuters

Vědci při rekonstrukci kostry druhu Spinosaurus aegyptiacus – snímek z konference ve Washingtonu (2014)

Spinosauři žili na území dnešní Afriky před zhruba 112 až 94 miliony lety. Dospělý jedinec byl dlouhý asi 15 metrů a vážil okolo sedmi tun. Nejznámější dávný masožravec Tyrannosaurus rex měřil průměrně 11-12 metrů.

Děsivá „žraločí ploutev“

Stavba těla těchto spinosauřích velikánů se lišila od ostatních druhů – měli relativně malou pánev, krátké zadní nohy, ocas podobný pádlu a na zádech dva metry vysoký kostní hřeben podobný plachtě.

Paleontologové představili unikátní lebku basilosaura

Věda a školy

„Myslím si, že tohle zvíře je zkrátka podivné – dnes nežije nic, co by se mu alespoň trochu podobalo,“ konstatoval paleontolog Matteo Fabbri z přírodovědeckého muzea v Chicagu a vedoucí autor studie zveřejněné v odborném časopise Nature.

Foto: Diego Mattarelli/Handout, Reuters

Paleontolog Matteo Fabbri opatrně vykopává zkamenělé kosterní pozůstatky spinosaura – snímek z terénních prací v Maroku v roce 2019.

„Zamlouvá se mi představa, jak je toto obrovské, několikatunové zvíře ponořené ve vodě a chytá kořist. Je pozoruhodné, že měl na zádech obrovský plachtovitý hřeben, kvůli kterému by pro něj bylo těžké ukrýt se pod vodou. Je to ale mnohem zlověstnější: trochu jako žraločí ploutev, která kouká nad hladinou,“ poznamenal paleontolog Oxfordské univerzity a spoluautor studie Roger Benson.

Okřídlený plaz. Ve Skotsku objevili pozůstatky zřejmě největšího ptakoještěra z období jury

Věda a školy

Aby zjistili, nakolik hustota kostí přímo souvisí s životem ve vodě, výzkumníci nashromáždili údaje o 297 žijících i vyhynulých živočiších – suchozemských, obojživelníků i vodních. Hutné kosti měla zvířata přizpůsobená životu ve vodě jako velryby, tuleni, dugongové, hroši, krokodýli, tučňáci i řada vyhynulých mořských plazů.

Další příbuzný se nepotápěl

Stejnou hustotu kostí jako spinosaurus a baryonyx neměli žádní jiní dinosauři, což naznačuje, že byli jediní, kdo ze souše pokořil vodní svět. Baryonyx byl dlouhý kolem 10 metrů a žil před asi 125 miliony lety zejména v Evropě.

Foto: Yuya Shino/File Photo, Reuters
Foto: Yuya Shino/File Photo, Reuters

Pracovníci u repliky spinosaura v muzeu v japonském Tokiu (foto z roku 2016)

Ovšem jejich další „bratranec“ z čeledi Spinosauridae, pojmenovaný suchomimus, postrádal takovou hustotu kostí, tudíž zřejmě byl tzv. brodivým predátorem – což ukazuje na neočekávanou úroveň rozmanitosti v této skupině.

Suchomimus dosahoval délky asi 11 metrů a žil před cca 120 miliony lety na území dnešního afrického kontinentu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám