Hlavní obsah

Z ISS se na Zemi vrátili dva Američané a jeden Rus

– Džezkazgan (Kazachstán)

Po měsících strávených na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bezpečně přistála v kazašské stepi v pátek 17. dubna dvojice amerických astronautů Jessica Meirová a Andrew Morgan a ruský kosmonaut Oleg Skripočka. Kosmická loď Sojuz MS-15 se od ISS podle agentury AP oddělila ve 3:53 SELČ, její kabina s posádkou pak dosedla na zemský povrch v 7:16 našeho času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z ISS se vrátila část posádky zpátky na Zemi Video: AP/Reuters

 
Článek

Trojice přiletěla z vesmíru v době, kdy se lidstvo potýká s pandemií nemoci covid-19. Agentura DPA k tomu napsala, že ruská korporace Roskosmos vyloučila, že by se kvůli tomu měl jejich návrat odložit.

Myslím, že se budu na Zemi cítit v ještě větší izolaci než na ISS.
astronautka Jessica Meirová

Všichni záchranáři a lékaři, kteří s nimi nyní přicházejí do styku, prošli testem na koronavirus a dostanou speciální ochranné oblečení. Jejich kontakt s navrátilci má být co nejmenší.

Zrušena byla i tradiční uvítací ceremonie ve městě Karaganda, místo níž bude trojice navrátilců převezena přímo do kazašského kosmodromu Bajkonur.

Přistáli ve stejné datum jako Apollo 13

Astronauty přivítalo po přistání ve stepi asi 150 kilometrů jihovýchodně od města Džezkazganu jarní počasí. Návrat kabiny klesající na obřím padáku se obešel bez komplikací.

Meirová a Skripočka pobývali na ISS, vzdálené 400 kilometrů od Země, od loňského 25. září. Morgan již od 20. července téhož roku, na stanici tak pobyl 272 dní.

Houstone, máme problém! Padesát let od nejúspěšnějšího neúspěchu v dějinách kosmonautiky

Historie

„Datum našeho přistání se shoduje s přistáním Apolla 13 a nyní je opět krize, byť krize na Zemi,“ uvedl na tiskové konferenci týden před odletem z ISS Morgan. Loď Apollo 13 v roce 1970 kvůli explozi kyslíkové nádrže nedosáhla svého plánovaného cíle, kterým bylo přistání třetí posádky na Měsíci. Astronauti však spolu s řadou odborníků na Zemi dokázali závadu vyřešit a bezpečně se vrátit zpět domů.

„Myslím, že se budu na Zemi cítit v ještě větší izolaci než tady (na ISS),“ řekla na stejné tiskové konferenci Meirová. „Určitě pro mne bude těžké, že se nebudu moct obejmout s rodinou a přáteli. S mou povahou a po sedmiměsíčním pobytu to pro mě bude složité... Ale vím, že taková jsou pravidla hry,“ dodala.

Na ISS dorazila nová posádka, termín startu se neodložil

Věda a školy

Na ISS zůstali tři lidé. Před svým odletem předal Skripočka velení orbitální laboratoře americkému kolegovi Christopheru Cassidymu. Ten dorazil na ISS spolu se dvěma Rusy Anatolijem Ivanišinem a Ivanem Vagnerem teprve minulý týden. Před startem ze Země musela trojice v obavě z možnosti nákazy koronavirem strávit několik týdnů v karanténě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám