Hlavní obsah

Výzkumníci dali dohromady první komplexní geologickou mapu Měsíce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týmu odborníků se s využitím množství starých i nových dat poprvé podařilo komplexně zmapovat a jednotně klasifikovat celý lunární povrch. Na výsledné mapě, nazvané „Sjednocená geologická mapa Měsíce” (Unified Geologic Map of the Moon), se podíleli zejména vědci z amerického USGS Astrogeology Science Center. Videoukázku digitální mapy nabízí agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První všeobecná geologická mapa MěsíceVideo: AP

 
Článek

Experti z vědeckého centra pro astrogeologii na mapě spolupracovali s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) a výzkumným ústavem Lunar and Planetary Institute.

Využití dat z misí Apollo

Geologická mapa je syntézou šesti regionálních geologických map z misí Apollo, aktualizovaných na základě údajů z nedávných satelitních misí, například z družice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), která má k dispozici též laserový výškoměr LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter). Ten dokáže detailně zaznamenat i topografickou strukturu Měsíce.

Houstone, máme problém! Padesát let od nejúspěšnějšího neúspěchu v dějinách kosmonautiky

Historie

Digitální mapa má být k dispozici online a ukazovat povrch Měsíce v mimořádných detailech (měřítko 1:5 000 000).

Foto: NASA / GSFC / USGS

Vlevo přivrácená, vpravo odvrácená strana Měsíce

Pro budoucí mise na Měsíc

Měsíční mapa má sloužit jako definitivní plán povrchové geologie naší přirozené družice pro budoucí lidské lunární mise. Podle tvůrců navíc bude užitečná pro mezinárodní vědeckou komunitu, pedagogy i širokou veřejnost.

Plány NASA vrátit se na Měsíc? Koronavirus jim zasazuje tvrdou ránu

Koronavirus

Plány návratu na Měsíc však může s velkou pravděpodobností negativně ovlivnit současná koronavirová pandemie.

„Uvědomujeme si, že to bude mít důsledky pro mise NASA, ale naší prioritou číslo jedna je zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců,” uvedl už v březnu šéf vesmírného úřadu Jim Bridenstine.

Reklama

Související články

Superúplněk si podmanil světovou oblohu

V noci z úterka na středu jsme byli svědky nejvýraznějšího úplňku v roce – superúplňku či superměsíce. V Česku panovaly skvělé podmínky i pro noční sledování.

Výběr článků

Načítám