Hlavní obsah

Vyvíjeli rám pro průmysl, nyní pomáhá zdravotníkům

Právo, Vladimír Klepáč

Původně vymýšleli bezpečnostní rám pro těžký průmysl, ale koronavirus jim tak nějak zamíchal kartami a ukázal, že výrobek najde ještě větší využití ve zdravotnictví.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vývojářská novinka z brněnského Vysokého učení technického (VUT) je schopna dohlédnout na to, že pracovník vstupující do zdraví či životu nebezpečné zóny má u sebe všechny potřebné ochranné pomůcky. Od speciálního obleku, přes obuv až po brýle či bezpečnostní štít.

Ukázalo se, že rám je schopen pomoci ochránit slévače směřujícího k vysoké peci plné rozžhaveného železa, stejně jako třeba zdravotní sestru spěchající za pacientem s koronavirem ve vážném stavu na uzavřeném oddělení nemocnice.

Vědci odhalili další rizikovou skupinu pro covid-19: lidé geneticky ohrožení demencí

Koronavirus

Nápad vychází z toho, že někdy může být zapomenutí jediné ochranné pomůcky pro daného pracovníka nebezpečné nebo osudné. „Pandemie nám změnila ve více ohledech naše plány. Koronavirus ukázal, že rám má širší využití, než se původně zdálo,“ řekl Petr Dzurenda z ústavu telekomunikací elektrotechnické fakulty VUT.

Jeho rám najde využití také v nejrůznějších laboratořích, ve farmakologii a všude tam, kde je nutné mít zcela sterilní prostředí.

Zařízení vyvíjel tři roky ve spolupráci se zástupci pražské společnosti IMA, která jej brzy uvede na trh. Když byl rám hotov, měl jej Dzurenda prezentovat na brněnském veletrhu elektrotechniky Ampér. Ten byl ale kvůli pandemii zrušen. Pak se začalo diskutovat o ochraně zdravotníků v souvislosti s koronavirem a zjistilo se, že rám stačí jen přenastavit.

Jde v podstatě o jednoduchý nápad. Pracovník se před vstupem do nebezpečného provozu postaví v ochranných pomůckách na pár vteřin před rám a roztáhne ruce. Na ochranných pomůckách je čip, všitý nebo jako nálepka. Ty lze i prát.

Systém čipy přečte a vyhodnotí, o jakého zaměstnance jde a zda má u sebe všechny ochranné pomůcky. Navíc zkontroluje, zda nejsou na konci životnosti, a upozorní na nutnost výměny.

V Akademii věd vyvinuli nový typ přístroje na podporu dýchání. Pomůže i lidem s covid-19

Koronavirus

Celý systém se spouští po předložení zaměstnanecké průkazky před čtečku na rámu v podobě tabletu. Ten vyhodnocuje data do něj vložená a přijímaná z čipů v okolí. Dokáže kontrolovat i přítomnost povinného bezpečnostního vybavení v místnosti, hasicí přístroje nebo detektory plynů. Použití rámu by mělo pomoci ke zvýšení bezpečnosti zaměstnanců a využívání ochranných pomůcek.

Reklama

Výběr článků

Načítám