Hlavní obsah

Vrcholil meteorický roj Perseidy. Podívejte se na videa od astronomů

Aktualizováno

V noci ze čtvrtka na pátek nastalo maximum meteorického roje Perseidy. Pozorování padajících hvězd si nenechalo ujít množství lidí. Záběry z vrcholícího úkazu Novinkám poskytly Hvězdárna Valašské Meziříčí, Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského v Praze a Astronomický ústav AV ČR.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry Perseid v noci ze čtvrtka na pátekVideo: Hvězdárna Valašské Meziříčí, Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského

 
Článek

„Pozorování jsme veřejnosti umožnili v Ondřejovské hvězdárně. Na tzv. radarové louce bylo plno, přišlo kolem 400 lidí,“ sdělil Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Foto: Pavel Suchan, Astronomický ústav AV ČR

Pozorování Perseid v Ondřejově

Podle něj v maximu úkazu padá až 80 meteorů za hodinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zrychlený záznam tříhodinového pozorování Perseid, umělých družic, záblesků meteorů a jednoho letadlaVideo: Jan Mánek, Astronomický ústav AV ČR

Samotné světélkující čáry, tedy „padající hvězdy“ z roje Perseid, můžeme na noční obloze sledovat už od poloviny července. Země v blízkosti prachového proudu rozptýleného za jeho mateřskou kometou prochází každoročně mezi 17. červencem a 24. srpnem.

Snímek dne NASA má česko-slovenské autory. Láká na Perseidy

Věda a školy

Název meteorického roje je odvozen od místa v souhvězdí Persea, z něhož meteory zdánlivě vylétají. Prachové částice zvané meteoroidy se střetávají se Zemí a v atmosféře zazáří jako meteory. Protože tyto částice mají rozměry například jako zrnka písku a jsou složeny z křehkého kometárního materiálu, při rychlém průletu zemskou atmosférou se zcela vypaří a svítí.

Foto: Tomáš Slovinský a Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

Astronomický snímek NASA z 9. srpna: Perseus a ztracené meteory

Meteoroidy roje Perseid vstupují do atmosféry rychlostí 59 km za sekundu a začínají zářit ve výšce okolo 120 km nad zemí. Pohasínají o desítky kilometrů níže, v případě větších Perseid i méně než 80 km nad zemským povrchem.

Slzy svatého Vavřince

První zmínky o úkazu pocházejí z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením sv. Vavřince. Ten byl jedním z církevních hodnostářů střežících majetek v Římské říši. Při pronásledování křesťanů prý neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým.

Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy lidově známé jako „slzy svatého Vavřince“.

V týdnu si na nebi vychutnáme hvězdopád Perseid

Věda a školy

To, že jde o astronomický úkaz, prokázal až italský astronom Giovanni Schiaparelli (1835–1910) v druhé polovině 19. století. Jako první našel přímou spojitost meteorů s kometami, a dokonce určil, že původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift-Tuttle, objevené dvěma americkými astronomy v roce 1862.

NASA znovu ocenila snímek českého astrofotografa. Zachytil loňskou kometu

Věda a školy

Kometa s periodou 134 let se naposledy u Slunce objevila v roce 1992. Znovu se k němu přiblíží až v roce 2126. Pravidelně nám ji ale právě připomíná roj Perseid tím, jak Země každý rok v létě prochází na své dráze skrze prachový proud rozptýlený za kometou.

Reklama

Související články

Nastalo částečné zatmění Slunce

Pokud to počasí dovolilo, ve čtvrtek kolem poledne se lidé mohli kochat jediným z našeho území pozorovatelným zatměním Slunce v letošním roce. Měsíc vstupil do...

Výběr článků

Načítám