Hlavní obsah

Vinaři ze zlínské univerzity nevyrábějí jen víno

Novinky,

Zlín sice nepatří mezi vinařské obce, na Fakultě technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) je přesto možné studovat v programu Chemie a technologie potravin specializaci Příprava a hodnocení vína pro gastronomii. UTB je jednou z mála škol v ČR, kde lze získat vysokoškolské vzdělání v oblasti vinařství. Tamní odborníci nedávno připravili přírodní révový nápoj se zvýšenými hodnotami biologicky aktivních látek.

Foto: UTB

Výroba révového nápoje

Článek

Univerzita Tomáše Bati disponuje Ústavem analýzy a chemie potravin, jehož pracovníci jsou aktivní v oblasti výzkumu.

„Nedávno skončil projekt kolektivu profesora Vlastimila Fice, jednoho z nejlepších odborníků na zpracování vína v ČR. Výsledkem je přírodní révový nápoj se zvýšenými hodnotami biologicky aktivních látek,“ uvedla Ivana Bartoníková, ředitelka Centra transferu technologií UTB, které se stará o uplatnění výstupů vědy a výzkumu v praxi.

Nosič potravinových doplňků

Vzhledem k tomu, že je v současné době v celosvětovém měřítku pozorována stoupající spotřeba bílého vína, aniž by klesala produkce modrých hroznů, představuje tento nápoj, vyrobený z červeného vinného moštu, zajímavou alternativu k využití hroznů modrých.

Foto: UTB

Profesor Vlastimil Fic (uprostřed)

„Náš nápoj je uplatnitelný buď samostatně, nebo jako nosič medicinálních a potravinových doplňků. Díky vyváženým nutričním hodnotám a zvýšenému obsahu biologicky aktivních látek představuje účinnou formu prevence,“ poznamenal Fic.

Existuje varianta alkoholického i nealkoholického nápoje, využití tedy najde u širokého okruhu zákazníků. Jak univerzita informovala, v současné době se jedná o uzavření licenční smlouvy s vážným zájemcem o výrobu tohoto nápoje.

Ač roste zájem o studium vinařství, v oboru i nadále chybějí potřební lidé. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám