Hlavní obsah

Vesmírná loď dopravila k ISS tuny vědeckého materiálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Americká nákladní kosmická loď Dragon ve středu úspěšně dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Přivezla tři tuny materiálu, který se využije zejména k vědeckým výzkumům. Na oběžnou dráhu ji vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Foto: Scott Audette, Reuters

Raketa SpaceX Falcon 9 se zásobovacím modulem Dragon startuje k ISS – ilustrační foto.

Článek

Podle agentury AP loď k ISS připojil s pomocí robotické paže astronaut Jack Fischer ve výšce asi 400 kilometrů nad Tichým oceánem, zhruba v oblasti Nového Zélandu. Dragon k ISS letěl dva dny.

Pondělní start byl už jedenáctým v letošním roce. Firma SpaceX miliardáře Elona Muska tak vyslala do kosmu více nosičů než v jakémkoli předchozím roce. [celá zpráva]

Na 250 experimentů

Mezi mimořádně objemným nákladem vědeckého materiálu je monitor kosmických paprsků, minisatelit, který může provádět vojenské pozorování, a rovněž 20 myší, jež se použijí při experimentech týkajících se výzkumu oka a mozku. Fischer řekl, že materiál poslouží v příštích několika měsících k 250 experimentům.

Na ISS je nyní šestičlenná posádka, k jejíž radosti Dragon přivezl také několik druhů zmrzlin a narozeninový dort, neboť astronaut Randolph Bresnik v září oslaví padesátiny.

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) nákladní loď společnosti SpaceX vyslal k ISS už podvanácté, nynější let je poslední v rámci původního kontraktu. Na první zásobovací misi vyrazila v říjnu 2012.

SpaceX je jednou ze dvou amerických soukromých společností, které úřadu NASA pomáhají se zásobováním ISS. Druhou je americká společnost Orbital ATK se svojí nákladní lodí Cygnus. Další díl zásob se má k ISS vypravit v listopadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám