Hlavní obsah

Vědci zjistili, proč má Měsíc ocas. Vyhlížet ho je ale zbytečné

O tom, že Měsíc má svůj ohon podobně jako kometa, odborníci vědí už od konce 90. let minulého století. Až nyní však odhalili, odkud se bere a proč je někdy jasnější. Ocas je navíc podle nově zveřejněné studie fyziků z Bostonské univerzity v USA opravdu tvořen miliony atomů sodíku.

Vědci zjistili, proč má Měsíc ocasVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jak uvádí text bostonských fyziků, který publikoval odborný časopis Journal of Geophysical Research: Planets, tak jelikož Měsíci chybí ochranná atmosféra, je neustále bombardován meteoroidy. Mnoho z nich není větší než zrnko prachu. Když tento materiál zasáhne povrch Měsíce, částice sodíku jsou tímto dopadem meteoritů odpáleny na lunární oběžnou dráhu.

Fotony ze Slunce se srazí s těmito atomy a odtlačí je pak dále ve směru od naší hvězdy, cituje z výzkumu agentura Reuters. Ocas je tak podle amerických expertů tvořen miliony atomů sodíku, které jsou na oběžnou dráhu doslova odpáleny a následně tvarovány do pomyslného ocasu.

Astronomové odhalili kometu s rekordně dlouhým ocasem. Měří přes miliardu kilometrů

Věda a školy

Ocas Měsíce tedy tryská směrem pryč od Slunce, nikoli od Země. To znamená, že naše planeta ocasem periodicky prochází. V tom okamžiku zemská gravitace utvoří z měsíčního ohonu svazek paprsků, který se obtočí kolem Země a vystřelí za ní.

Rovněž se zjistilo, že lunární ocas je jasnější během sporadických meteorických rojů než při těch každoročních. I díky pravidelným rojům meteorů sice může ocas „svítit” více, avšak pořád méně, než jak to způsobí ty ojedinělé.

Ve švýcarských horách zachytili působivý úplněk

Věda a školy

„Ale rozhodně to není tak, že by lidé měli vyhlížet na obloze Měsíc, za kterým se táhne viditelný ohon,“ poznamenal pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Stovky tisíc kilometrů

Že vědci z Bostonské univerzity objevili obrovský sodíkový ohon roztažený do velkých vzdáleností od Měsíce, informoval např. web České astronomické společnosti již v roce 1999.

Češi objevili na dvou plynných exoplanetách stopy sodíku

Věda a školy

„Pozorování byla provedena v nocích následujících maximum meteorického roje Leonidy v říjnu loňského roku (1998 - pozn. red.). Ohon se táhnul minimálně do vzdálenosti 800 tisíc kilometrů od Měsíce a měnil svůj vzhled během tří po sobě jdoucích nocí,“ stojí tam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám