Hlavní obsah

Vědci ze ZČU zkoumali zaniklá města v Africe. Teď tvoří jejich 3D modely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačové modely zaniklých svahilských měst vytváří mezinárodní tým odborníků, který k tomu získal data při nedávném terénním výzkumu v Keni. V čele projektu stojí Monika Baumanová z katedry blízkovýchodních studií Fakulty filozofické Západočeské univerzity (FF ZČU) v Plzni. Modely slouží nejen výzkumným účelům, ale umožní veřejnosti navštívit pomocí virtuální reality dávno zaniklá města východní Afriky.

Foto: ZČU

Terénní výzkum stavebních památek v Keni

Článek

„Díky provedenému výzkumu a dokumentaci těchto lokalit se nám podařilo prokázat, že při budování předkoloniálních svahilských měst byla značná pozornost věnována plánování a budování uliční sítě a že i kamenné budovy procházely relativně častými přestavbami,“ přiblížila první zjištění terénní části výzkumného projektu jeho hlavní řešitelka Monika Baumanová

Vliv kolonialismu na prostorovou strukturu měst

Projekt „Srovnání transformace městské morfologie z předkoloniálních do koloniálních urbánních tradic“, na němž se podílí Centrum afrických studií na katedře blízkovýchodních studií FF ZČU a který je financovaný Grantovou agenturou ČR, je zaměřený na vliv kolonialismu na prostorovou strukturu měst.

Archeologové z Plzně odkrývali tajemství hedvábné stezky

Věda a školy

Do mezinárodního týmu je vedle odborníků ze ZČU zapojen i tým z katedry geomatiky z Univerzity v Kapském Městě v Jihoafrické republice, vedený prof. Heinzem Rütherem.

Foto: ZČU
Foto: ZČU

Díky provedenému výzkumu a dokumentaci lokalit se podařilo prokázat, že při budování předkoloniálních svahilských měst se značná pozornost věnovala plánování a budování uliční sítě.

„Jedná se o první projekt z oboru historické archeologie zabývající se subsaharskou Afrikou, který realizuje česká univerzita. Umožňuje nám významně přispět do mezinárodní debaty o globálním vývoji měst a urbanismu,“ poznamenala Baumanová.

Východ a sever Afriky a Pyrenejský poloostrov

Projekt je zaměřený na několik geografických oblastí, a to zejména na východní a severní Afriku a oblasti Pyrenejského poloostrova. Zkoumané regiony v Africe byly přitom dějištěm evropského a arabského kolonialismu, zatímco dnešní Španělsko bylo naopak ve středověku kolonizováno muslimy z Afriky, jak připomínají zástupci ZČU.

Čeští egyptologové odhalili mumifikační komoru se stovkami nádob

Věda a školy

Cílem je porovnat, jakým způsobem se koloniální historie vepsala do podoby měst – tj. jejich uliční sítě, rozmístění staveb a jejich prostorového kontextu. Hlavní důraz přitom výzkumníci kladou na budovy a prostranství s veřejnou společenskou funkcí, kde se v minulosti mohli shromažďovat lidé za náboženským, obchodním nebo politickým účelem. Míněny jsou tím např. mešity, trhy či náměstí.

Archeologové odhalili původ mosazných předmětů nalezených na území Čech

Věda a školy

Plzeňští vědci v současné době dokončili 3D skenování a mapování dvou zaniklých předkoloniálních měst Jumba la Mtwana a Mnarani v Keni, která pocházejí ze 14. a 15. století.

Foto: ZČU
Foto: ZČU

Terénní výzkum V Africe

„Svahilská přímořská města byla klíčová pro rozvoj dálkového obchodu mezi vnitrozemskou Afrikou a oblastí středního východu, Indie a Číny,“ vysvětlila Baumanová. „Protože velká část staveb v těchto městech byla kamenná, dochovávají se na těchto lokalitách stojící pozůstatky zdí a různých architektonických prvků, které lze zkoumat nedestruktivním povrchovým průzkumem,“ dodala.

Čeští biologové objevili v ohrožených etiopských lesích nový druh myši

Věda a školy

Stav dochovaných archeologických památek umožnilo 3D skenování nejen zdokumentovat, ale i otevřít nová témata, jako jsou půdorysné členění staveb i měst nebo výzkum konstrukčních a stavebních technik tehdejšího obyvatelstva.

Díky mapování a skenování prostorového uspořádaní staveb bylo možné zobrazit zaniklá města ve 3D modelech jako virtuální realitu, a města tak bude možné v budoucnu „navštívit“ přes počítač kdekoli na světě. V současnosti má modely dvou zaniklých měst k dispozici organizace National Museums of Kenya, tamní odborníci je mohou využít pro účely památkové péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám