Hlavní obsah

Čeští egyptologové odhalili mumifikační komoru se stovkami nádob

Tým Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze učinil během loňské jarní výkopové sezony v egyptském Abúsíru v blízkosti pyramid tzv. slunečních králů Staré říše další významný objev. Archeologům se podařilo odkrýt největší mumifikační depozit zatím objevený v Egyptě, který byl navíc uložený v jediné šachtě s rozměry zhruba 5x5x15 metrů.

Foto: Petr Košárek, archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

Pohled do šachty obsahující největší dosud objevený mumifikační depozit během archeologického výzkumu zhruba v polovině výkopových prací

Článek

Takzvaným mumifikačním depozitem je míněna komora, kde se rituálně uchovávaly zbytky po mumifikaci – např. nádoby či textilie. O nálezu vědci informovali ve středu.

370 keramických zásobnic

Uvnitř šachty bylo ve 14 vrstvách nad sebou pečlivě uloženo více než 370 velkých keramických zásobnic připomínajících amfory. V nich byly uchovány menší nádoby, předměty a suroviny využité při mumifikaci majitele hrobky, k níž depozit patřil. Počet velkých nádob v jednotlivých vrstvách se lišil, čítal od sedmi až po 52 kusů v jedné úrovni.

Šéf českých egyptologů Miroslav Bárta: Objevy jsou kořením archeologie

Věda a školy

Vrchní vrstva, která byla při archeologickém výzkumu odkryta jako první v hloubce 4,5 metru pod povrchem, podle vědců poměrně netypicky obsahovala kromě několika zásobnic také čtyři nepoužité vápencové kanopy.

Foto: Petr Košárek, archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

Kanopy (nádoby na vnitřnosti vyňaté z těla během balzamování zesnulého) nalezené v nově objeveném mumifikačním depozitu. Hieroglyfické texty na nich zapsané uvádějí jako jejich majitele jistého Wahibre-meri-neita.

Tyto nádoby, uzavřené víky v podobě hlav čtyř ochranných božstev, sloužily podle vedoucího českých misí v Abúsíru Miroslava Bárty k uchování vnitřností obřadně vyjmutých z těla zesnulého během balzamovacího rituálu. Podle hieroglyfických textů na nich byl majitelem tohoto mumifikačního depozitu jistý Wahibre-meri-Neit, syn paní Irturut.

Jeden z nejvyšších hodnostářů?

Češi na nalezišti v Abúsíru již více než 30 let zkoumají skupinu velkých šachtových hrobek významných hodnostářů doby 26. a 27. dynastie (pol. 6. století př. n. l.).

Egyptologové se poprvé odvážili „rozbalit“ mumii Amenhotepa I.

Věda a školy

„Výkopová sezona roku 2021 byla součástí dlouhodobých aktivit a projektů Českého egyptologického ústavu zaměřených na odkrytí a interpretaci monumentů z doby, kdy staroegyptská společnost hledala nové prostředky, jak si udržet vlastní identitu a čelit následkům vpádu cizích armád. Abúsírské šachtové hrobky, zbudované podle starobylého vzoru Džoserova pyramidového komplexu z doby Staré říše, tak sehrály významnou úlohu v kulturním sebevyjádření egyptských společenských elit Pozdní doby,“ uvedl k novým zjištěním egyptolog Bárta.

Foto: Petr Košárek, archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

Jedna z vrstev zásobnic obsahujících zbytky po provedené mumifikaci uložených v mumifikačním depozitu dosud neprozkoumané šachtové hrobky v Abúsíru

„Přestože známe řadu významných hodnostářů nesoucích jméno Wahibre-meri-Neit z této doby, žádného zatím není možné identifikovat s majitelem objevených kanop,“ poznamenal odborník na historii a kulturu Egypta Ladislav Bareš.

Podle velikosti příslušného mumifikačního depozitu a zejména s ohledem na rozměry k němu přiléhající hrobky můžeme usuzovat, že majitelem hrobky – a tedy i objeveného depozitu – musel být jeden z nevyšších hodnostářů své doby, je přesvědčen Bareš.

Foto: Petr Košárek, archiv Českého egyptologického ústavu FF UK

Nádoba ve tvaru připomínajícím hieroglyfickou značku „srdce“, která byla používána během balzamovacího obřadu a poté uchována v mumifikačním depozitu.

„Podobně jako jeho nejbližší sousedé na pohřebišti: slavný admirál Vedžahorresnet a generál Menechibneko,“ doplnil Bareš.

Tuzemští egyptologové plánují letos navázat na archeologický výzkum této struktury odkrytím pohřební komory umístěné na dně velké centrální šachty. Mezitím budou za použití moderních metod pokračovat v analýzách nádob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám