Hlavní obsah

Vědci vyvinuli implantát likvidující kožní melanom

Právo, BBC, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podkožní implantát, který v těle neomylně zničí nádorové buňky a neohrozí ostatní tkáň, vyvinuli vědci z Harvardské univerzity. Novinka úspěšně vyléčila melanom – nejzhoubnější typ rakoviny kůže – na myších. Pro člověka budou muset účinnou látku upravit.

Foto: Novinky

Prvním varovným signálem, že naše piha není zcela v pořádku, je asymetrie znaménka.

Článek

Vědci myším aplikovali destičku o průměru 8,5 milimetru z biologicky odbouratelného plastu. „Zavádíme ji pod kůži – podobně jako antikoncepční tyčinky u žen. Implantát pak nastartuje imunitní reakci, která zničí nádorové buňky,“ popsal šéf týmu David Mooney.

Destička chemicky přitahuje buňky zodpovědné v těle za burcování bílých krvinek k imunitní reakci. Ty se uvnitř implantátu naučí rozpoznat proteiny běžně přítomné na povrchu rakovinných buněk. Pak cestují organismem dál až do lymfatických uzlin. V nich informace předají bílým krvinkám, imunitní systém poté v těle začne nádory vyhledávat a ničit.

Metoda má tu výhodu, že se zaměřuje výlučně na nádorové buňky a neničí ostatní tkáň. Vědci navíc doufají, že by mohla vytvářet dlouhodobou odolnost organismu vůči bujení a zabránit tak návratu nemoci.  

Reklama

Výběr článků

Načítám