Hlavní obsah

Vědci objevili nový druh dinosaura, prapředka dnešních ptáků

– Bienos Aires
Novinky, Zuzana Křesťanová

Argentinští vědci veřejnosti představili nový druh dinosaura. Podle nich je příbuzný s gigantickým Tyrannosaurem, menším Velociraptorem a zároveň s novodobými ptáky. Jeho kosti, staré zhruba 90 miliónů let, vědci našli v jižní provincii Rio Negro, informovala agentura Reuters.

Tento dinosaurus je předchůdcem dnešních ptákůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Objev ohlásili minulý týden pracovníci Argentinského muzea přírodních věd (Argentine Museum of Natural Sciences) v Buenos Aires, kteří sestavili kostru tohoto dinosaura ze 130 původních kostí. Podle nich měl tento druh, který dostal jméno Bicentenaria Argentina, štíhlé a mrštné tělo. Dospělý jedinec dosahoval délky až tří metrů.

Jednalo se pravděpodobně o predátora, čemuž nasvědčuje tvar jeho ostrých zubů a přítomnost dlouhých drápů. Jeho tělo bylo pokryto peřím. Tento masožravý dinosaurus reprezentuje novou linii vedoucí k evoluci novodobých ptáků.

"Je vzdálených předchůdcem ptáků. Konec jeho cesty vede až k nim. Takže tady vidíme ptačího prapradědečka," řekl paleontolog Fernando Novas.

Bicentenaria žil v období křídy, tedy v době, kdy se na Zemi vyskytovali obří dinosauři. Je nejprimitivnějším známým druhem, ze kterého se vyvinuli dnešní opeřenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám