Hlavní obsah

Večerní oblohu si podmaní polostínové zatmění Měsíce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek večer se odehraje zajímavý nebeský úkaz: polostínové zatmění Měsíce. Nezvyklý a poměrně fotogenický jev nastane nízko nad obzorem po východu úplňku, maximum úkazu bude ve 21:25 SELČ, tedy asi půl hodiny po východu Měsíce v Praze. Luna bude nízko nad obzorem v době úkazu mírně potmavlá z pravého okraje. Pouhým okem je ovšem rozdíl proti normálnímu stavu jen těžko pozorovatelný.

Foto: Petr Horálek

Východ úplňku za Kunětickou horou.

Článek

„Úkaz nastává za úplňku, kdy náš kosmický soused prochází v blízkosti stínu vrženého Zemí do vesmírného prostoru. Takové zatmění nenastává při každém úplňku, neboť dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna o přibližně pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o úhlovém průměru jen 1,5°,“ popsal astrofotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek.

Měsíc proto podle něj zemský stín i jeho blízké okolí častěji mine a k žádnému zatmění nedojde. Polostínové zatmění je očima patrné jen ve chvíli, kdy se Měsíc nachází skutečně blízko okraje zemského stínu. Vypadá to pak, jako by někdo měsíční úplněk z okraje začadil černým kouřem.

Foto: Petr Horálek

Průběh polostínového zatmění Měsíce letos v lednu.

Více než tříhodinový úkaz pozorovatelný jen desítky minut

Jak Horálek upozornil, aktuální páteční úkaz probíhá mezi 19:46 a 23:04 našeho času, nicméně očima je patrný jen několik desítek minut kolem svého maxima ve 21:25. Tehdy bude Měsíc jen asi tři stupně vysoko nad jihovýchodním obzorem.

Večerní obloha nám naservíruje polostínové zatmění Měsíce

Věda a školy

Toto polostínové zatmění jako takové nebude úplně výrazné (méně než to poslední lednové), snáze jej tak odhalí fotografie. A právě ta by mohla být nejzajímavější, zejména při fotografickém číhání na měsíční východ za nějakými vzdálenými kulturními památkami, jak se píše na webu České astronomické společnosti.

Foto: Petr Horálek

Východ úplňku za Kunětickou horou.

Další měsíční zatmění viditelné z Česka nastane až v květnu roku 2022, připomínají astronomové.

Reklama

Související články

Superúplněk si podmanil noční oblohu

Zajímavý nebeský úkaz si připravil 9. březen. V pondělí mohli být lidé svědky tzv. superúplňku, kdy je Měsíc k naší planetě o něco blíže než obvykle a vypadá...

Výběr článků

Načítám